Ukrajinský boršč

V každé rodině se boršč vaří jinak, v podstatě z toho, co má kdo doma k dispozici. Můžete vynechat řepu, rajčata nebo použít jiné maso než hovězí.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 70 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    465 KCal

    21 %

    19 %

  • Energie

    1946 KJ

    21 %

    19 %

  • Sacharidy

    32,3 g

    37 %

    32 %

  • Vláknina

    6,8 g

    23 %

    23 %

  • Bílkoviny

    32,0 g

    51 %

    47 %

  • Tuky

    22,1 g

    34 %

    32 %

  • nasycené

    10,8 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Maso očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak je vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostky. Vývar přecedíme.
  2. Mezitím oloupeme červenou řepu a nastrouháme ji nahrubo. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kousky. V pánvi rozpálíme sádlo, přisypeme řepu s rajčaty, zakapeme octem a asi 5 minut podusíme.
  3. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Mrkev i petržel očistíme a nastrouháme nahrubo. V jiné pánvičce rozehřejeme máslo a připravenou zeleninu orestujeme.
  4. Brambory oloupeme, zelí očistíme a oboje nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme a utřeme. Brambory se zelím přidáme do hovězího vývaru a vaříme asi 15 minut. Pak do hrnce přidáme všechnu podušenou a orestovanou zeleninu, česnek, bobkový list a celý pepř. Vaříme dalších 10 minut, popřípadě dochutíme solí a cukrem.
  5. Boršč rozdělíme do misek, přidáme kopeček kysané smetany a posypeme petrželkou. Můžeme podávat s tmavým pečivem.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z fava fazolí

K této krémové polévce chutná skvěle čerstvé pečivo.

Zvěřinová polévka s játrovými knedlíčky

Ze zbylého masa uvařte silný vývar.

Vývar s velkými knedlíčky

Po zimní procházce si dopřejte teplý vývar.

Staročeská kulajda s vejcem

Uvařte si kulajdu tak, jak ji připravovaly naše babičky.

Pórková polévka Vichyssoise s krutony

V létě přijde studená polévka vhod.