Ukrajinský boršč
V každé rodině se boršč vaří jinak, v podstatě z toho, co má kdo doma k dispozici. Můžete vynechat řepu, rajčata nebo použít jiné maso než hovězí.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
465 KCal
21 %
19 %
-
Energie
1946 KJ
21 %
19 %
-
Sacharidy
32,3 g
37 %
32 %
-
Vláknina
6,8 g
23 %
23 %
-
Bílkoviny
32,0 g
51 %
47 %
-
Tuky
22,1 g
34 %
32 %
-
nasycené
10,8 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Maso očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak je vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostky. Vývar přecedíme.
- Mezitím oloupeme červenou řepu a nastrouháme ji nahrubo. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kousky. V pánvi rozpálíme sádlo, přisypeme řepu s rajčaty, zakapeme octem a asi 5 minut podusíme.
- Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Mrkev i petržel očistíme a nastrouháme nahrubo. V jiné pánvičce rozehřejeme máslo a připravenou zeleninu orestujeme.
- Brambory oloupeme, zelí očistíme a oboje nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme a utřeme. Brambory se zelím přidáme do hovězího vývaru a vaříme asi 15 minut. Pak do hrnce přidáme všechnu podušenou a orestovanou zeleninu, česnek, bobkový list a celý pepř. Vaříme dalších 10 minut, popřípadě dochutíme solí a cukrem.
- Boršč rozdělíme do misek, přidáme kopeček kysané smetany a posypeme petrželkou. Můžeme podávat s tmavým pečivem.