Ingredience
Postup
- Kůzlečí maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na malé plátky (na 1 porci počítáme 6 plátků asi 2x4 cm), které osolíme a opepříme.
- Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Polovinu cibule nakrájíme najemno a dáme do misky. Přidáme 2 lžíce olivového oleje, ocet a dobře promícháme. Plátky masa naložíme do marinády a necháme asi 1 hodinu rozležet.
- Lilek a cuketu dobře omyjeme a nakrájíme na špalíčky. Zbylou půlku cibule rozčtvrtíme a rozebereme na jednotlivé vrstvy.
- Maso vyjmeme z marinády (marinádu si ponecháme). Na špízy napichujeme plátky masa (propichujeme je vždy po obou kratších stranách), následuje lilek nebo cuketa, pak opět maso, dále cibule a nakonec plátek masa (zelenina je tak sevřená mezi plátky masa a nemůže spadnout). Na každou porci připadnou 2 špízy.
- V pekáčku rozpálíme olej a špízy opečeme ze všech stran. Pak dáme pekáček do vyhřáté trouby a špízy zapékáme při 180 °C asi 10 minut.
- Mezitím připravíme salát. Listy salátů natrháme, rajčátka omyjeme, popřípadě rozpůlíme a oboje promícháme s řeřichou. Podle chuti osolíme, opepříme, zakapeme 1 lžící olivového oleje a citronovou šťávou.
- Hotové špízy vyjmeme z výpeku, přidáme cibulovou marinádu, vmícháme kečup a přilijeme vývar. Přivedeme k varu a přebytečnou tekutinu necháme odpařit. Špízy přelijeme šťávou a podáváme se zeleninovým salátem. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.