Kůzlečí šašlik

Šašlik je tradiční pokrm mnoha národních kuchyní včetně té ukrajinské. Zkuste variantu s kůzlečím masem.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 50 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    381 KCal

    17 %

    16 %

  • Energie

    1595 KJ

    17 %

    16 %

  • Sacharidy

    11,6 g

    13 %

    12 %

  • Vláknina

    4,7 g

    16 %

    16 %

  • Bílkoviny

    33,6 g

    53 %

    49 %

  • Tuky

    20,7 g

    32 %

    30 %

  • nasycené

    1,5 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Kůzlečí maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na malé plátky (na 1 porci počítáme 6 plátků asi 2x4 cm), které osolíme a opepříme.
  2. Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Polovinu cibule nakrájíme najemno a dáme do misky. Přidáme 2 lžíce olivového oleje, ocet a dobře promícháme. Plátky masa naložíme do marinády a necháme asi 1 hodinu rozležet.
  3. Lilek a cuketu dobře omyjeme a nakrájíme na špalíčky. Zbylou půlku cibule rozčtvrtíme a rozebereme na jednotlivé vrstvy.
  4. Maso vyjmeme z marinády (marinádu si ponecháme). Na špízy napichujeme plátky masa (propichujeme je vždy po obou kratších stranách), následuje lilek nebo cuketa, pak opět maso, dále cibule a nakonec plátek masa (zelenina je tak sevřená mezi plátky masa a nemůže spadnout). Na každou porci připadnou 2 špízy.
  5. V pekáčku rozpálíme olej a špízy opečeme ze všech stran. Pak dáme pekáček do vyhřáté trouby a špízy zapékáme při 180 °C asi 10 minut.
  6. Mezitím připravíme salát. Listy salátů natrháme, rajčátka omyjeme, popřípadě rozpůlíme a oboje promícháme s řeřichou. Podle chuti osolíme, opepříme, zakapeme 1 lžící olivového oleje a citronovou šťávou.
  7. Hotové špízy vyjmeme z výpeku, přidáme cibulovou marinádu, vmícháme kečup a přilijeme vývar. Přivedeme k varu a přebytečnou tekutinu necháme odpařit. Špízy přelijeme šťávou a podáváme se zeleninovým salátem. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.
Autor:

Podobné recepty

Ostrá kuřecí křídla

Pokud máte rádi pálivé, je tento recept přesně pro vás.

Svíčková s brusinkami

Uvařte si klasickou českou omáčku jako od maminky.

Králík s hořčičnou omáčkou

Upečte si králíka tentokrát jinak, s hořčičnou omáčkou chutná skvěle.

Telecí játra na víně

Skvělou přílohou k tomuto báječnému pokrmu je čerstvé pečivo.

Tvarohové placky

Rychlá večeře, která vám zachutná.