Doporučujeme

Test dezertů pro děti ovládl Míša tvarohový mls. Uspěl bílý i čokoládový

  • 91
Tvarohové dezerty patří mezi vhodnější svačiny nejen pro děti, jsou totiž zdrojem plnohodnotných bílkovin a obsah cukru je v nich obecně nižší než u jiných typů dezertů. Jak v testu iniciativy Vím, co jím a piju dopadlo osmnáct z nich?

Do testování byly zařazeny tři skupiny tvarohových dezertů. Šest bylo zcela bez příchuti, šest jich mělo kakaovo-čokoládovou chuť a šest vonělo a chutnalo po vanilce. Důležitým kritériem výběru byl hravý název a obal výrobku, stejně jako dostupnost v běžné obchodní síti.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka „Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Výsledky analýzy zahrnují senzorické hodnocení (chuť, vzhled, konzistence a vůně), které proběhlo v akreditované laboratoři, záleželo také na výživových údajích a složení uvedeném na obale, hodnotila se také cena, atraktivita nebo legislativní náležitosti. 

Kromě bílkovin dodají mléčné výrobky i vápník pro stavbu kostí a zubů a děti je milují. Podle průzkumu Vím, co jím a piju si pětina dětí dopřává chlazený tvarohový dezert každý den, zejména odpoledne.  

„Nedostatek bílkovin se u dětí může projevit poruchami růstu nebo narušením imunitních funkcí, proto je důležité na bílkovin myslet. Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem bílkovin, vápníku a dalších látek, takže si nejen pochutnáte, ale uděláte i něco pro zdraví,“ říká odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá. 

K výrobě chlazeného tvarohového dezertu postačí pouze tři základní suroviny: tvaroh, smetana a cukr smíchané ve vhodném poměru. Přídatné látky nejsou v principu potřeba. Pátrejte tedy po těch, které mají co nejvyšší obsah tvarohu. Jinak se zbytečně ochuzujete o vitaminy a minerální látky. 

Zajímat by vás mělo i množství přidaných cukrů. Výrobky, které obsahují málo tuku, jenž je nositelem chutí, jich mohou obsahovat zbytečně moc.  Někteří výrobci přidávají kromě cukru také aromata a jiné látky, proto při nákupu sledujte nejen to, jestli kupovaný tvaroh dětem chutná, ale jaké jeho složení a poměr živin. 

Jen tak tvarohové

Mezi čistě tvarohovými dezerty vede jednoznačně Míša tvarohový mls, který má spolu s tvarohovým Lipánkem (verze Méně sladký) hezký poměr živin a vysoký obsah tvarohu - 70 %. Ostatní čisté tvarohové dezerty obsahují jen něco přes 50 % tvarohu a některé značky ve složení neuvádí množství tvarohu vůbec. 

Míša tvarohový mls

Z pohledu živin i chuti může být dobrou volbou Pribináček, ale právě ten nezveřejňuje množství tvarohu ve složení. Ostatní tvarohové dezerty pro děti, které běžně zakoupíte v supermarketech, mají poměry živin a množství tvarohu velmi podobné. Takže záleží především na tom, co vám a vašim dětem chutná.

Čokoláda a kakao

Z ankety nezávislé iniciativy Vím, co jím a piju vyplynulo, že nejoblíbenější příchutí je čokoládovo-kakaová. Volilo by ji 39 % spotřebitelů. Jestli je to i vaše volba, pak vás bude zajímat, jak dopadl test právě v této skupině dezertů.

Míša tvarohový mls čokoládový

Také tuto kategorii suverénně ovládl Míša tvarohový mls, ovšem tentokrát s přívlastkem čokoládový. Hned za dezertem, který jako jediný z testovaných měl ochucující složku na dně k zamíchání, se umístil čokoládový Olmánek. 

Oba tyto produkty mají nejvyšší obsah tvarohu mezi ostatními tvarohovými dezerty s touto příchutí (61 a 65 %). Z pohledu živin a množství tvarohové složky (56 %) je vhodná také Matylda z Lidlu. 

Naopak nejméně příznivá čísla mezi testovanými produkty měl čokoládový tvarohový krém Danio. Na relativně malé množství tuku v něm najdete i málo bílkovin a tvarohové složky, zato nejvíce přidaných cukrů.

Vanilkové nebe

Další velmi oblíbenou příchutí je ta vanilková, volí ji 23 % spotřebitelů. Typickou chuť a vůni dezertu má na starosti vanilkové aroma nebo extrakt z pravé vanilky, případně jejich kombinace.

Olmánek tvarohový vanilka

V této kategorii s přehledem zvítězil Olmánek tvarohový, který obsahuje 65 % tvarohu a má také příznivý poměr jednotlivých živin. O trochu méně tvarohu (60 %) má vanilkový Lipánek, je však také méně tučný a má méně přidaných cukrů. Chutnat vám může i vanilkový tvarohový dezert Matylda Bio XXL z Lidlu. Množství tuku má minimální a obsahem přidaných cukrů je dezert srovnatelný s ostatními výrobky. 

Dvojnásobné množství tuků (16 g) a více přidaných cukrů má vanilkový Pribináček. Je možné, že má i nejvíce tvarohové složky, bohužel ani zde to výrobce nikde neuvádí.

Kompletní výsledky testu najdete na www.vimcojim.cz a www.aktivneazdrave.cz .


  • Vybrali jsme pro Vás