Třešňový koláč z dvojího těsta
Nevíte, co s třešněmi? Upečte z nich koláč.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
340 KCal
15 %
14 %
-
Energie
1421 KJ
15 %
14 %
-
Sacharidy
42,4 g
48 %
42 %
-
Vláknina
1,8 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
5,6 g
9 %
8 %
-
Tuky
16,1 g
25 %
23 %
-
nasycené
8,9 g
-
trans-mastné
0,4 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Hladkou mouku a moučkový cukr prosijeme na vál. Přidáme sůl.
- Máslo nakrájíme na kousky a společně s vejcem přidáme k sypké směsi. Rychle vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho fólie a v lednici necháme alespoň 30 minut odpočinout.
- Koláčovou formu vymažeme a vysypeme. Těsto rozválíme na kulatý plát a formu jím vyložíme. Přečnívající okraje odřízneme.
- Na třené těsto vyšleháme změklé máslo s oběma cukry do pěny. Postupně zašleháme vejce.
- Do máslového krému vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva. Připravíme hladké těsto, které rozetřeme do formy na těsto křehké.
- Třešně omyjeme a osušíme. Pak je odstopkujeme a těsně vedle sebe rozložíme do formy. Lehce je zatlačíme do těsta. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.
- Třešňovou marmeládu nahřejeme, je-li třeba rozředíme ji trochou vody. Horký koláč jí potřeme. Nakonec ho posypeme nasucho opraženými mandličkami.