Třešňový koláč z dvojího těsta

Nevíte, co s třešněmi? Upečte z nich koláč.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 100 min

Ingredience

12 PORCE +

Křehké těsto:

Třené těsto:

Dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    340 KCal

    15 %

    14 %

  • Energie

    1421 KJ

    15 %

    14 %

  • Sacharidy

    42,4 g

    48 %

    42 %

  • Vláknina

    1,8 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    5,6 g

    9 %

    8 %

  • Tuky

    16,1 g

    25 %

    23 %

  • nasycené

    8,9 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Hladkou mouku a moučkový cukr prosijeme na vál. Přidáme sůl.
  2. Máslo nakrájíme na kousky a společně s vejcem přidáme k sypké směsi. Rychle vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho fólie a v lednici necháme alespoň 30 minut odpočinout.
  3. Koláčovou formu vymažeme a vysypeme. Těsto rozválíme na kulatý plát a formu jím vyložíme. Přečnívající okraje odřízneme.
  4. Na třené těsto vyšleháme změklé máslo s oběma cukry do pěny. Postupně zašleháme vejce.
  5. Do máslového krému vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva. Připravíme hladké těsto, které rozetřeme do formy na těsto křehké.
  6. Třešně omyjeme a osušíme. Pak je odstopkujeme a těsně vedle sebe rozložíme do formy. Lehce je zatlačíme do těsta. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.
  7. Třešňovou marmeládu nahřejeme, je-li třeba rozředíme ji trochou vody. Horký koláč jí potřeme. Nakonec ho posypeme nasucho opraženými mandličkami.
Autor:

Podobné recepty

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Dokonalý dezert jako z michelinské restaurace.

Mini dortíčky s ovocem

Těmito překrásnými dortíčky ohromíte úplně každého.

Vrstvené tiramisu

K odpolední kávě nesmí chybět chutný dezert.

Sušenkové sendviče

Nestíháte upéct dezert? Zvolte tuto rychlovku.

Borůvkový koláč

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.