Tikka masala s krůtím masem

K obědu udělejte domácí tikka masalu.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez odležení a přípravy chleba

Ingredience

4 PORCE +

Na přípravu masa:

Na masalu:

Na chléb naan:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1017 KCal

    46 %

    42 %

  • Energie

    4257 KJ

    46 %

    42 %

  • Sacharidy

    89,9 g

    102 %

    90 %

  • Vláknina

    8,8 g

    29 %

    29 %

  • Bílkoviny

    57,5 g

    91 %

    85 %

  • Tuky

    46,3 g

    71 %

    66 %

  • nasycené

    12,4 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Maso nakrájíme na kostky o velikosti cca 3 cm a dáme je spolu se lžičkou soli a citronovou šťávou do uzavíratelné misky, promícháme a necháme asi 20 minut odležet. Pak přidáme česnek, zázvor, koření a smetanu. Důkladně promícháme a směs necháme 6-8 hodin marinovat v lednici.
  2. Jakmile máme připravenou omáčku (viz níže), naložené maso rozložíme na plech vyložený alobalem, každý kousek potřeme slunečnicovým olejem a dáme do trouby vyhřáté na 250 °C program gril, grilujeme z každé strany cca 6 minut.
  3. V silnostěnné pánvi nahřejeme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou opékáme za občasného míchání cca 6-7 minut.
  4. Mezitím spaříme rajčata horkou vodou, oloupeme je a nakrájíme najemno. K cibuli přidáme nastrouhaný zázvor s česnekem a 1 minutu zarestujeme. Přidáme koření a lžíci jogurtu, zbývající jogurt pak postupně vmícháme po lžících. Nakonec přimícháme nasekaná rajčata a kuřecí vývar, čtvrt lžičky soli, směs přivedeme k varu. Pánev přiklopíme, necháme 40 minut na mírném ohni probublávat. Těsně před podáváním přidáme koření garam masala a nasekaný koriandr.
  5. Chléb naan:
  6. V míse smícháme prosátou mouku se solí, cukrem a kypřicím práškem do pečiva. V jiné misce smícháme mléko se slunečnicovým olejem. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého vlijeme směs mléka s olejem a vypracujeme hladké těsto. Pokud je příliš tuhé přidáme lžíci mléka, pokud příliš lepivé přidáme malé množství mouky. Těsto vrátíme do olejem vymazané mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 10-15 minut na teplém místě odležet.
  7. Gril v troubě nahřejeme na střední teplotu a pod gril umístíme silnější pečicí plech. Odležené těsto rozdělíme na 6 stejných částí, z každé vyválíme tenkou placku ve tvaru slzy, kterou propícháme vidličkou.
  8. Placky posypeme sezamem, nasekaným koriandrem a rukou je zatlačíme do těsta. Pečeme cca 1-2 minuty, ihned po upečení je potřeme rozpuštěným máslem a uchováme přikryté utěrkou.
Autor:

Podobné recepty

Perfektní svíčková s karlovarskými knedlíky

Jak název napovídá, na této svíčkové si opravdu pochutnáte.

Losos s bylinkovou krustou

Vyzkoušejte recept, který se hodí nejen na slavnostní příležitosti.

Šunkofleky

Na této klasice si pochutná si celá rodina.

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Lépe připravenou panenku jste snad ještě nikdy nejedli a pohodlně si ji můžete připravit doma.

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

S těmito špagetami se budete cítit jako na dovolené v Itálii.