Švédský jablečný koláč

Tradiční koláč, který pochází až ze Švédska.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 100 min

Ingredience

12 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    307 KCal

    14 %

    13 %

  • Energie

    1285 KJ

    14 %

    13 %

  • Sacharidy

    38,9 g

    44 %

    39 %

  • Vláknina

    2,0 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    5,8 g

    9 %

    9 %

  • Tuky

    13,8 g

    21 %

    20 %

  • nasycené

    5,2 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mouku prosijeme s moučkovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, prášek do pečiva, sůl, vodu a na kousky pokrájenou Heru. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenového sáčku a v lednici ho necháme asi 30 minut odpočinout.
  2. Jablka oloupeme a vykrajovátkem z nich odstraníme jádřinec. Pak je nakrájíme na tenké plátky a promícháme je s citronovou šťávou, aby nezačala hnědnout.
  3. Marcipánovou hmotu nastrouháme. Promícháme ji se zakysanou smetanou a vejci.
  4. Formu vymažeme olejem. Z těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím dno i boky dortové formy.
  5. Formu v několika vrstvách naplníme jablky. Každou vrstvu posypeme cukrem a trochou skořice.
  6. Ovoce ve formě zalijeme smetanovou zálivkou. Jablka trochu přitlačíme, aby se zálivka dostala do vzniklých mezer. Formou ze stejného důvodu i trochu zatřeseme. Koláč posypeme mandličkami a vložíme ho do předehřáté trouby. Při 170 °C ho pečeme asi 50 minut. Před servírováním koláč pocukrujeme.
Autor:

Podobné recepty

Roláda s karamelovou šlehačkou

Upečte ke kávě tuto dokonalou roládu s kapkou rumu.

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Dokonalý dezert jako z michelinské restaurace.

Mini dortíčky s ovocem

Těmito překrásnými dortíčky ohromíte úplně každého.

Vrstvené tiramisu

K odpolední kávě nesmí chybět chutný dezert.

Sušenkové sendviče

Nestíháte upéct dezert? Zvolte tuto rychlovku.