Švédský jablečný koláč
Tradiční koláč, který pochází až ze Švédska.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
307 KCal
14 %
13 %
-
Energie
1285 KJ
14 %
13 %
-
Sacharidy
38,9 g
44 %
39 %
-
Vláknina
2,0 g
7 %
7 %
-
Bílkoviny
5,8 g
9 %
9 %
-
Tuky
13,8 g
21 %
20 %
-
nasycené
5,2 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Mouku prosijeme s moučkovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, prášek do pečiva, sůl, vodu a na kousky pokrájenou Heru. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenového sáčku a v lednici ho necháme asi 30 minut odpočinout.
- Jablka oloupeme a vykrajovátkem z nich odstraníme jádřinec. Pak je nakrájíme na tenké plátky a promícháme je s citronovou šťávou, aby nezačala hnědnout.
- Marcipánovou hmotu nastrouháme. Promícháme ji se zakysanou smetanou a vejci.
- Formu vymažeme olejem. Z těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím dno i boky dortové formy.
- Formu v několika vrstvách naplníme jablky. Každou vrstvu posypeme cukrem a trochou skořice.
- Ovoce ve formě zalijeme smetanovou zálivkou. Jablka trochu přitlačíme, aby se zálivka dostala do vzniklých mezer. Formou ze stejného důvodu i trochu zatřeseme. Koláč posypeme mandličkami a vložíme ho do předehřáté trouby. Při 170 °C ho pečeme asi 50 minut. Před servírováním koláč pocukrujeme.