Smažené bochánky z kynutého těsta

Tyto bochánky připomínají francouzské croissanty.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez kynutí a chlazení

Ingredience

12 PORCE +

Náplň:

Těsto:

Máslová vrstva:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    449 KCal

    20 %

    19 %

  • Energie

    1880 KJ

    20 %

    19 %

  • Sacharidy

    56,6 g

    64 %

    57 %

  • Vláknina

    1,7 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    7,0 g

    11 %

    10 %

  • Tuky

    21,3 g

    33 %

    30 %

  • nasycené

    11,8 g

  • trans-mastné

    0,5 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z oříškového krému pomocí lžičky vytvoříme cca 12 kuliček, které položíme na tácek a vložíme do mrazničky. Sušené droždí rozmícháme ve vlažné vodě a necháme chvilku aktivovat.
  2. Mouku s cukrem prosejeme do mísy. Přilijeme teplou vodu s droždím a vypracujeme vláčné těsto. Necháme ho asi hodinu kynout. Máslo na máslovou vrstvu rozpustíme v kastrůlku. Vmícháme do něj mouku se solí a odstavíme z ohně.
  3. Váleček i vál potřeme olejem a vykynulé těsto vyválíme na polodlouhý obdélníkový plát silný asi 1 cm. Povrch plátu potřeme vrstvou másla svařeného s moukou. Spotřebujeme na to méně než třetinu množství.
  4. Potřený plát rozkrájíme ostrým nožem na čtyři díly stejné šířky. Vždy dva díly spojíme potřenými stranami k sobě. Pak povrch dílů potřeme opět máslem s moukou.
  5. Potřené díly složíme na sebe máslovou stranou dovnitř. Vznikne jeden poskládaný bloček promazaného těsta. Uložíme ho do chladničky na 20 minut. Pak rozválíme na plát a celý postup ještě dvakrát opakujeme.
  6. Po odležení těsto rozválíme na plát silný 5 mm a stočíme do rolády. Rozkrájíme na plátky silné asi 2 cm. Kolečka mírně promáčkneme a do středu položíme zatuhlou kuličku oříškového krému. Okraje těsta spojíme a vytvoříme malý bochánek.
  7. Hotové bochánky necháme asi 15 minut odpočinout, pak je velmi pozvolna smažíme dozlatova. Přendáme je na papírový ubrousek a necháme okapat od přebytečného tuku.
Autor:

Podobné recepty

Tvarohový tunel

Naplňte tento dezert vaším oblíbeným ovocem.

Rebarborový páj

Hurá, rebarborová sezóna je tady.

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.