Ingredience
Postup
- Z oříškového krému pomocí lžičky vytvoříme cca 12 kuliček, které položíme na tácek a vložíme do mrazničky. Sušené droždí rozmícháme ve vlažné vodě a necháme chvilku aktivovat.
- Mouku s cukrem prosejeme do mísy. Přilijeme teplou vodu s droždím a vypracujeme vláčné těsto. Necháme ho asi hodinu kynout. Máslo na máslovou vrstvu rozpustíme v kastrůlku. Vmícháme do něj mouku se solí a odstavíme z ohně.
- Váleček i vál potřeme olejem a vykynulé těsto vyválíme na polodlouhý obdélníkový plát silný asi 1 cm. Povrch plátu potřeme vrstvou másla svařeného s moukou. Spotřebujeme na to méně než třetinu množství.
- Potřený plát rozkrájíme ostrým nožem na čtyři díly stejné šířky. Vždy dva díly spojíme potřenými stranami k sobě. Pak povrch dílů potřeme opět máslem s moukou.
- Potřené díly složíme na sebe máslovou stranou dovnitř. Vznikne jeden poskládaný bloček promazaného těsta. Uložíme ho do chladničky na 20 minut. Pak rozválíme na plát a celý postup ještě dvakrát opakujeme.
- Po odležení těsto rozválíme na plát silný 5 mm a stočíme do rolády. Rozkrájíme na plátky silné asi 2 cm. Kolečka mírně promáčkneme a do středu položíme zatuhlou kuličku oříškového krému. Okraje těsta spojíme a vytvoříme malý bochánek.
- Hotové bochánky necháme asi 15 minut odpočinout, pak je velmi pozvolna smažíme dozlatova. Přendáme je na papírový ubrousek a necháme okapat od přebytečného tuku.