Ingredience
Postup
- Maso očistíme, omyjeme a osušíme, pak je osolíme a opepříme. Špek nakrájíme na silnější proužky. Asi 100 g mrkve oloupeme a také nakrájíme na proužky. Maso prošpikujeme špekem a mrkví. V pekáčku rozpustíme máslo, maso na něm opečeme ze všech stran a vyjmeme je.
- Zbylou mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme. Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo a cibuli nakrájíme nadrobno. Všechnu kořenovou zeleninu a cibuli orestujeme na výpeku z masa. Přidáme celý pepř, nové koření, bobkové listy a tymián. Když začne zelenina dostávat barvu a připékat se, vmícháme hořčici, citronovou šťávu, brusinky a cukr. Ještě krátce restujeme, pak do pekáčku vrátíme maso a vše zalijeme vývarem. Přiklopíme a pečeme pozvolna v předehřáté troubě při 150 °C asi 2 hodiny (podle potřeby i déle), dokud není maso měkké.
- Maso a celé koření vyjmeme. Zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem a omáčku zjemníme smetanou. Dochutíme solí, popřípadě i cukrem či octem.
- Než se maso upeče, připravíme knedlík: Asi 2 dny staré rohlíky nakrájíme na kostičky. 100 g perníku nakrájíme také na kostičky, ale o něco menší.
- Zbylý perník nastrouháme nebo rozmixujeme, aby vznikla hrubá perníková mouka. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Perníkovou mouku smícháme s hrubou moukou, žloutky, mlékem a lžičkou soli na kašičku. Přidáme kostičky rohlíků a perníku, promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a po částech ho opatrně vmícháme do připravené směsi. Hmotu dáme na potravinovou fólii a s její pomocí utvoříme knedlík. Obalíme ho ještě jednou vrstvou fólie a vložíme na pařák nebo do parního hrnce. Knedlík o tloušťce 5-6 cm se bude napařovat asi 15 minut.
- Maso a knedlík nakrájíme na plátky, přilijeme omáčku, ozdobíme bylinkou a podáváme, můžeme doplnit brusinkami.