Slavnostní svíčková a perníkový knedlík

Až ochutnáte perníkový knedlík, už jiný k domácí svíčkové nebudete dělat.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 150 min

Ingredience

4 PORCE +

Na knedlík:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1168 KCal

    53 %

    49 %

  • Energie

    4886 KJ

    53 %

    49 %

  • Sacharidy

    88,6 g

    101 %

    89 %

  • Vláknina

    7,6 g

    25 %

    25 %

  • Bílkoviny

    67,0 g

    106 %

    99 %

  • Tuky

    60,0 g

    92 %

    86 %

  • nasycené

    32,3 g

  • trans-mastné

    0,6 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Maso očistíme, omyjeme a osušíme, pak je osolíme a opepříme. Špek nakrájíme na silnější proužky. Asi 100 g mrkve oloupeme a také nakrájíme na proužky. Maso prošpikujeme špekem a mrkví. V pekáčku rozpustíme máslo, maso na něm opečeme ze všech stran a vyjmeme je.
  2. Zbylou mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme. Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo a cibuli nakrájíme nadrobno. Všechnu kořenovou zeleninu a cibuli orestujeme na výpeku z masa. Přidáme celý pepř, nové koření, bobkové listy a tymián. Když začne zelenina dostávat barvu a připékat se, vmícháme hořčici, citronovou šťávu, brusinky a cukr. Ještě krátce restujeme, pak do pekáčku vrátíme maso a vše zalijeme vývarem. Přiklopíme a pečeme pozvolna v předehřáté troubě při 150 °C asi 2 hodiny (podle potřeby i déle), dokud není maso měkké.
  3. Maso a celé koření vyjmeme. Zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem a omáčku zjemníme smetanou. Dochutíme solí, popřípadě i cukrem či octem.
  4. Než se maso upeče, připravíme knedlík: Asi 2 dny staré rohlíky nakrájíme na kostičky. 100 g perníku nakrájíme také na kostičky, ale o něco menší.
  5. Zbylý perník nastrouháme nebo rozmixujeme, aby vznikla hrubá perníková mouka. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Perníkovou mouku smícháme s hrubou moukou, žloutky, mlékem a lžičkou soli na kašičku. Přidáme kostičky rohlíků a perníku, promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a po částech ho opatrně vmícháme do připravené směsi. Hmotu dáme na potravinovou fólii a s její pomocí utvoříme knedlík. Obalíme ho ještě jednou vrstvou fólie a vložíme na pařák nebo do parního hrnce. Knedlík o tloušťce 5-6 cm se bude napařovat asi 15 minut.
  6. Maso a knedlík nakrájíme na plátky, přilijeme omáčku, ozdobíme bylinkou a podáváme, můžeme doplnit brusinkami.
Autor:

Podobné recepty

Roláda z bůčku

Šťavnaté rolády jsou vždycky hvězdami slavnostního rodinného menu. Díky bylinkám se můžete těšit na...

Kyjevské řízky

Ochutnejte výborné řízky vylepšené estragonem.

Rajská omáčka s masovými kuličkami

Dejte si k rajské místo plátku masa šťavnaté masové kuličky.

Quiche tří chutí

Slaný francouzský koláč vám bude chutnat teplý i za studena.

Vepřová roláda na hruškách

Vepřové maso a hrušky se spolu skvěle doplňují.