Rösti

Tradiční švýcarský pokrm, jehož hlavní přísadou jsou brambory.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 40 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    622 KCal

    28 %

    26 %

  • Energie

    2604 KJ

    28 %

    26 %

  • Sacharidy

    31,7 g

    36 %

    32 %

  • Vláknina

    3,0 g

    10 %

    10 %

  • Bílkoviny

    25,5 g

    40 %

    37 %

  • Tuky

    43,0 g

    66 %

    61 %

  • nasycené

    19,6 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo (použít můžeme také vařené brambory v poměru 1:1 se syrovými). Vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu a dáme je do mísy. Přidáme rozehřáté máslo, sůl a promícháme. Na pánvi rozehřejeme olej a postupně opečeme (na středním plameni) 4 placičky z obou stran dozlatova. Poté je přendáme na kuchyňské papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
  2. Do hrnce nalijeme vodu do výšky cca 5 cm, přidáme ocet a přivedeme ji těsně pod bod varu. Vejce rozklepneme po jednom do misky. Vařečkou utvoříme ve vodě vír, do kterého vlijeme vejce jedno po druhém. Každé vaříme 3 - 4 minuty. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a necháme okapat.
  3. Placičky rozložíme na plech s pečicím papírem a na každou dáme 2 plátky nasucho opečené slaniny a 3 plátky hermelínu. V troubě předehřáté na 180 °C zapečeme cca 2 minuty. Rösti rozdělíme na talíře a na každou porci dáme 1 ztracené vejce. Podáváme dozdobené čerstvými lístky oregana.
Autor:

Podobné recepty

Perfektní svíčková s karlovarskými knedlíky

Jak název napovídá, na této svíčkové si opravdu pochutnáte.

Losos s bylinkovou krustou

Vyzkoušejte recept, který se hodí nejen na slavnostní příležitosti.

Šunkofleky

Na této klasice si pochutná si celá rodina.

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Lépe připravenou panenku jste snad ještě nikdy nejedli a pohodlně si ji můžete připravit doma.

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

S těmito špagetami se budete cítit jako na dovolené v Itálii.