Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

  0:01aktualizováno  0:01
Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli pěstitelské vášni, možná je té úrody na vás najednou trochu moc. Přečtěte si, jak co nejlépe rajčata skladovat a jak si na nich parádně pochutnat.

Rajčatová sezona je v plném proudu. | foto: www.akademiekvality.cz

Fotogalerie

Rajčata máme my Češi stále raději, což dokazují i data Českého statistického úřadu. Podle nich dosahovala průměrná roční spotřeba této zeleniny v roce 1992 přibližně 7 kg na osobu, v roce 2016 to ovšem bylo již 12 kg.

Za dobrá rajčata jsme ochotni si také připlatit a mnoho lidí sklízí svá vlastní, třeba jen na balkoně.

V případě, že si rajčata pěstujete sami, nemusíte se bát, že by chutnala „papírově“ a voněla jako plastová napodobenina. Ale při nákupu se člověk může lehce spálit. I v obchodě ovšem můžete sehnat opravdu chutné plody, stačí jen vědět, jak si co nejlépe vybrat.

Rajčata

„Mnohá dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech. Proto by se měl zákazník zajímat zejména o původ,“ radí Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy .

„Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou červenou barvu. Nemělo by být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené,“ dodává.

Obecně pak platí, že lokální pěstitelé, kteří sbírají až plně zralá rajčata a pěstují nejchutnější odrůdy, se je snaží prodávat pod značkou vlastní farmy. I to je pro zákazníka určitým signálem - pod vlastní značkou si totiž slušný farmář nedovolí nabízet nekvalitní zboží.

Skladování rajčat

  • Nejlepší je konzumovat rajčata krátce po utržení. K dlouhému skladování nejsou vhodná a nedělá jim dobře ani příliš chladný vzduch v ledničce – ztrácejí pak chuť.
  • Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. V ledničce ztratí působením chladného vzduchu chuť.
  • Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček a tím se jejich dužina stává moučnatou.

Zdroj: www.akademiekvality.cz

Zapečená rajčata s kuskusem a balkánským sýrem

Ingredience na 2 porce:

Zapečená rajčata s kuskusem a balkánským sýrem
  • 4 velká rajčata
  • 1⁄2 hrnku kuskusu
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • nať z jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • snítka hladkolisté petrželky
  • 60 g balkánského sýra
  • špetka mletého římského kmínu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Rajčata omyjeme, osušíme a na spodní straně je lehce seřízneme, aby se nekutálela. Pak odřízneme vršek, jako pokličku, a opatrně je vydlabeme. Dužinu nasekáme a dáme stranou.
  2. Kuskus nasypeme do misky a zalijeme vroucím vývarem. Přikryjeme a necháme asi 10 minut odstát. Měla by se vsáknout všechna tekutina.
  3. Česnek oloupeme a podrtíme v lisu na česnek. Cibulkovou nať a hladkolistou petrželku nasekáme najemno. Balkánský sýr nadrobíme nebo nastrouháme.
  4. Vše přidáme do nabobtnalého kuskusu, dochutíme římským kmínem, solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec do směsi vmíchejte polovinu nasekané dužiny z rajčat (zbytek využijeme třeba do polévky).
  5. Kuskusovou směsí naplníme rajčata, přiklopíme je odříznutým vrškem a pečeme na 180 °C asi 15 minut.

Tip: Místo balkánského sýra můžete použít čerstvý kozí sýr nebo cottage.

Polévka z rajčat a řapíkatého celeru

Ingredience na 6-8 porcí:

Polévka z rajačat a řapíkatého celeru
  • 1,5 kg rajčat
  • 500 g řapíkatého celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • svazek čerstvé bazalky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • zakysaná smetana k podávání

Pracovní postup:

  1. Rajčata a celer omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo se lžící oleje a necháme na něm pomalu zesklovatět cibuli.
  3. Přidáme nakrájený celer a ještě chvíli opékáme. Pak vsypeme nakrájená rajčata, podlijeme je částí vývaru, přiklopíme a necháme pět minut dusit.
  4. Potom k rajčatům do hrnce přidáme většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijeme zbytek vývaru, osolíme a necháme asi 10 minut vařit.
  5. Hotovou polévku dohladka rozmixujeme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si necháme na dekoraci).
  6. Podáváme se zakysanou smetanou a lístky bazalky.

Tip: Polévku můžete před podáváním pokapat balzamikovým krémem.

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou

Ingredience na 4 porce:

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
  • 1 salátová okurka
  • 500 g rajčat
  • 2 červené cibule
  • 1 svazek máty
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Pracovní postup:

  1. V malé misce si připravíme dresink - smícháme olivový olej, citronovou šťávu a sůl a dobře prošleháme.
  2. Salátovou okurku omyjeme a pokrájíme na kostičky (můžeme ji také oloupat, ale není to nutné). Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
  3. Okurku a rajčata přesuneme do salátové mísy, přidáme nakrájenou cibuli a nakonec nasekanou čerstvou mátu.
  4. Vše zalijeme připraveným dresinkem a dobře promícháme.

Tip: Do salátu můžete přidat také nakrájený balkánský sýr a černé olivy.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Nestihl kompletní přeměnu pohlaví, protože otěhotněl a porodil syna

Wyley Simpson

Wyley Simpson (28) před lety býval ženou. Podstupoval hormonální léčbu, nechal si odstranit ňadra a čekalo ho i...

Od floutka si poroučet nenechám! Ve Výměně manželek se křičelo i plakalo

Gábina žije s manželem Robertem už dvacet let.

Ve Výměně manželek se tentokrát na obou stranách plakalo i křičelo. Gábina z domku se spoustou zvířat se v ostravském...

Přichází doba autosexuálů. Jaké to je randit sama se sebou?

Autosexualita odráží láskyplný vztah k sobě samé a vzrušivost z vlastního těla.

Sexualita je proměnlivá a v průběhu života nabývá mnoha podob. Pro někoho je atraktivní druhé pohlaví, pro jiného...

Ženě kvůli hustému obočí lidé hrozí smrtí, vytrhat si ho nenechá

Sophia Hadjipanteli

Modelka Sophia Hadjipanteli (22) má obočí jako umělkyně Frida Kahlo. Každý den si ho pečlivě upravuje a češe a nikdy se...

Váš šatník za vás práci neudělá, říká módní guru Anna Wintourová

Nejobávanější osobnost módního světa Anna Wintourová výjimečně bez svých...

Přísná, ale spravedlivá. To se často ozývá na adresu šéfky amerického magazínu Vogue, jedné z nejvlivnějších osobností...

Další z rubriky

Vaříme s Gwyneth Paltrowovou: vyzkoušejte netradiční salát i polévku

Gwyneth Paltrow napsala kuchařku Je to tak snadné

V dnešní uspěchané době se málokdo dovede zastavit a na pár hodin zapomenout na pracovní povinnosti, uvázat si kolem...

Tlačenka i škvarkové placky. Masopustní speciality, které zvládnete

Škvarkové miniplacky

K pořádnému masopustnímu veselí patří nejen koláče a koblihy, ale také poctivé masové dobroty, od kterých budete mít...

Nechte se svést exotickou chutí asijských polévek, které zvládne každý

Čínská polévka s bramborami a vepřovým masem

Milovníci orientálních vůní, neobvyklých ingrediencí a více či méně pálivých chutí, máme něco přesně pro váš mlsný...

Najdete na iDNES.cz