Pražské koláče

2 hodnocení

Upečte rodině na víkend něco dobrého.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 50 min

Ingredience

10 PORCE +

Na těsto:

Na drobenku:

Na náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    507 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2123 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    56,4 g

    64 %

    56 %

  • Vláknina

    2,2 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    10,6 g

    17 %

    16 %

  • Tuky

    26,2 g

    40 %

    37 %

  • nasycené

    15,5 g

  • trans-mastné

    0,5 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z droždí, lžíce cukru, polovičního množství vlažného mléka a lžíce hladké mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout.
  2. Do zbylých prosátých obou druhů muk vmícháme špetku soli, nastrouhaný muškátový oříšek, citronovou kůru, zbylý cukr, vanilkový cukr a žloutky. Pak přidáme vykynutý kvásek, částečně propracujeme a nakonec přidáme rozpuštěné vlažné máslo. Vše zpracujeme na hladké těsto. Necháme ho na teplém místě kynout asi 60 minut. Během doby kynutí těsto dvakrát zlehka propracujeme.
  3. Z vykynutého těsta uhněteme 10 malých bochánků, položíme je na plechy vyložené pečicím papírem a necháme znovu na teplém místě 30 minut kynout. Pak potřeme povrch rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou, kterou si připravíme z másla, cukru a polohrubé mouky.
  4. Takto připravené bochánky necháme ještě 10 minut kynout a pak pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.
  5. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a pak postupně přimícháváme tvaroh. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevnou šlehačku a lehce vmícháme do připravené náplně. Náplň přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Vychladlé bochánky podélně rozkrojíme. Na spodní díl nastříkáme krém a přiklopíme horním dílem.
Autor:

Podobné recepty

Rebarborový páj

Hurá, rebarborová sezóna je tady.

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.