Pravý staročeský medovník + stepy

Pravý medovník, který nebudete chtít přestat jíst.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

12 PORCE +

Na krém:

Na prokapávání:

Na obalování:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    658 KCal

    30 %

    27 %

  • Energie

    2751 KJ

    30 %

    27 %

  • Sacharidy

    61,4 g

    70 %

    61 %

  • Vláknina

    2,2 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    9,3 g

    15 %

    14 %

  • Tuky

    40,4 g

    62 %

    58 %

  • nasycené

    20,7 g

  • trans-mastné

    0,9 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Med rozpustíme s cukrem, máslem a mlékem. Dobře metličkou promícháme a odstavíme. Vedle smícháme sodu s octem a horkou medovou směs na to nalijeme. Přidáme polovinu prosáté mouky, vejce a vytvoříme lepivou kaši.
  2. Zbylou polovinu mouky prosijeme na vál, přilijeme lepivé těsto a nejdříve pomocí vařečky a posléze rukami vypracujeme na hladké těsto. To zabalíme do potravinové folie a uložíme ho na suché a teplé místo 30 minut odpočinout.
  3. Těsto rozdělíme na 5 částí a každou rozválíme na kulatý plát o průměru asi 26 cm. Pláty položíme na plechy vyložené pečicím papírem s jeden z plátů posypeme vlašskými ořechy.
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 7 minut. Hotové pláty necháme vychladnout a pokud nejsou všechny stejně velké, seřízneme je.
  5. Máslo nastrouháme a společně s zkaramelizované salko vyšleháme do sametového krému. V misce promícháme med s rumem. Pláty korpusu potřeme nejprve medovou směsí a pak karamelovým krémem. Jako poslední položíme plát s ořechy.
  6. Zbytkem krému omažeme strany medovníku a posypeme mletými vlašskými ořechy. Vložíme do lednice a necháme nejlépe 20 hodin odležet. Před podáváním vyndáme, necháme 20 minut povolit servírujeme.
Autor:

Podobné recepty

Punčové řezy

Vyzkoušejte vylepšené punčové řezy, které chutnají ještě lépe než z cukrárny.

Borůvkové sušenky

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Levandulové lanýže

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.

Střecha

Tento nepečený dezert je sice trochu retro, ale čerstvé maliny mu dodají šmrnc.