Posvícenské koláče

Domácím koláčům jen tak někdo neodolá.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 180 min

Ingredience

6 PORCE +

Na mármeládovou náplň:

Na tvarohovou náplň:

Na makovu náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1213 KCal

    55 %

    51 %

  • Energie

    5075 KJ

    55 %

    51 %

  • Sacharidy

    173,9 g

    198 %

    174 %

  • Vláknina

    15,0 g

    50 %

    50 %

  • Bílkoviny

    38,1 g

    60 %

    56 %

  • Tuky

    37,2 g

    57 %

    53 %

  • nasycené

    5,7 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V hrnečku rozpustíme v části vlahého mléka 1 lžičku cukru. Přidáme droždí a necháme vykynout kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme žloutky a tenkým pramínkem přiléváme kvásek, který hned do žloutků vtíráme vařečkou. Přidáme cukr, rozpuštěný tuk, citronovou kůru, sůl a zbylým mlékem zaděláme vláčné těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě alespoň 1,5 hodiny kynout.
  2. Připravíme si náplně. Marmeládu nebo povidla rozpustíme v malém množství vody, přidáme cukr a krátce povaříme. Za častého míchání necháme vystydnout. Tvaroh ušleháme s cukry, citronovou kůrou a vejcem. Mák s mlékem a povidly přivedeme do varu a 5 minut povaříme. Přidáme cukr a skořici a svaříme na hustou hmotu.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké díly, které rozválíme do tvaru kulatého koláče a položíme na vymaštěný plech. Zdobíme je nádivkami podle vlastní fantazie. Poté je vložíme do předehřáté trouby a upečeme při 180 °C.
Autor:

Podobné recepty

Tvarohový tunel

Naplňte tento dezert vaším oblíbeným ovocem.

Rebarborový páj

Hurá, rebarborová sezóna je tady.

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.