Polentové vol-au-vent
Malé jednohubky, které, jak už název napovídá, pochází z Francie.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
636 KCal
29 %
26 %
-
Energie
2661 KJ
29 %
26 %
-
Sacharidy
74,2 g
84 %
74 %
-
Vláknina
5,4 g
18 %
18 %
-
Bílkoviny
23,9 g
38 %
35 %
-
Tuky
25,7 g
40 %
37 %
-
nasycené
15,0 g
-
trans-mastné
0,4 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Krupici vmícháme do 500 ml slané vody a necháme přejít varem. Kaši rozprostřeme ve vrstvě silné 2-3 cm na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme v troubě při 200°C asi 20 minut. Hotovou polentu sundáme z plechu a necháme vychladnout.
- Potom z polenty vykrajujeme různé tvary. Prsty pomáháme z formičky polentu vytlačovat, aby se nerozlámala. Z vykrojeného kousku vydlabeme střed. Vznikne nám tak polentová ,mistička" do které plníme náplně.
- Náplň z nivy. Nivu pokrájíme na drobné kousky, můžeme smíchat i s rozdrceným česnekem. Máslem potřené ,dortíky" opět zapečeme v troubě. Hotové ,dortíky" zdobíme citronem, bylinkami nebo hroznovým vínem.
- Lososová náplň. Porci uzeného lososa nakrájíme na drobné kostičky, zakapeme citronovou šťávou a opepříme. Necháme chvíli odpočinout, pak plníme do polentových "dortíků", ozdobíme čerstvým koprem a limetkou. Velmi krátce zapečeme.