Ingredience
Postup
- Slaninu nakrájíme na menší kousky a na rozpálené pánvi opečeme nasucho dozlatova. Přendáme ji na talíř a dáme stranou. Na téže pánvi rozpustíme máslo a vlijeme 8 vajec rozkvedlaných se smetanou. Na mírném plameni pozvolna mícháme od okrajů směrem ke středu, až vejce začnou tuhnout. (Vajíčka nesmí být suchá.) Odstavíme, osolíme a necháme lehce vychladnout.
- Na pomoučněném vále rozválíme listové těsto lehce povolené při pokojové teplotě na plát o velikosti cca 32x42 cm. Rozkrájíme ho na 6 obdélníků (16x14 cm). Kratší strany každého kousku na 3-4 místech nakrojíme do hloubky asi 5 cm šikmo směrem ke středu.
- Na neprokrojené středy rozdělíme míchaná vejce a slaninu. Přes náplň přehneme proužky těsta, konce spojíme a lehce přitiskneme. Pletence potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 15 minut.