Perníková chaloupka
Podívejte se na postup krok za krokem, jak si vyrobit perníkovou chaloupku. Šikovnější děti mohou pomáhat, jen pozor na to, jestli se nejmenují Mařenka a Jeníček...
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 180 min
bez odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
830 KCal
38 %
35 %
-
Energie
3471 KJ
38 %
35 %
-
Sacharidy
142,3 g
162 %
142 %
-
Vláknina
8,8 g
29 %
29 %
-
Bílkoviny
14,2 g
23 %
21 %
-
Tuky
20,1 g
31 %
29 %
-
nasycené
8,2 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Mouky se sodou prosejeme a postupně přidáváme cukr s vejci, heru a med. Ochutíme perníkovým kořením, zázvorem, citronovou kůrou a kakaem. Prohněteme do kompaktního těsta, které zabalíme do potravinářské folie a vložíme nejméně na 2 hodiny do lednice.
- Těsto rozválíme na asi 5 mm vysoký plát. Na jednu chaloupku podle šablony vykrájíme: 2x čelní stranu, 2x boky a 2x střechu. Stejně postupujeme u ostatních chaloupek. Vykrájíme i další tvary. Perníčky položíme na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 8 minut.
- Ještě horké perníky po upečení potřeme rozšlehaným vejcem a necháme je do druhého dne odležet. Poté hrany, které budou nalepeny, lehce ostrouháme. Budou k sobě lépe pasovat.
- Z bílku, citronové šťávy a moučkového cukru ušleháme v hlubší misce polevu. Poleva by měla být lesklá, polotuhá hmota. Pokud je příliš tekutá, přidáme moučkový cukr.
- Hotovou polevou naplníme mikrotenový sáček. V rohu sáčku ustřihneme malou dírku, a mírným zmáčknutím sáčku polevu vytlačíme. Zdobíme jednotlivé díly chaloupky, které odložíme na suché místo.
- Zaschlé dílky slepíme dohromady. Nejprve čelní strany a boky chaloupky, poté nalepíme střechu a necháme asi hodinu pořádně zatuhnout a odležet.