Perníková chaloupka

Podívejte se na postup krok za krokem, jak si vyrobit perníkovou chaloupku. Šikovnější děti mohou pomáhat, jen pozor na to, jestli se nejmenují Mařenka a Jeníček...

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 180 min

bez odležení

Ingredience

4 PORCE +

Na těsto:

Na polevu:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    830 KCal

    38 %

    35 %

  • Energie

    3471 KJ

    38 %

    35 %

  • Sacharidy

    142,3 g

    162 %

    142 %

  • Vláknina

    8,8 g

    29 %

    29 %

  • Bílkoviny

    14,2 g

    23 %

    21 %

  • Tuky

    20,1 g

    31 %

    29 %

  • nasycené

    8,2 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mouky se sodou prosejeme a postupně přidáváme cukr s vejci, heru a med. Ochutíme perníkovým kořením, zázvorem, citronovou kůrou a kakaem. Prohněteme do kompaktního těsta, které zabalíme do potravinářské folie a vložíme nejméně na 2 hodiny do lednice.
  2. Těsto rozválíme na asi 5 mm vysoký plát. Na jednu chaloupku podle šablony vykrájíme: 2x čelní stranu, 2x boky a 2x střechu. Stejně postupujeme u ostatních chaloupek. Vykrájíme i další tvary. Perníčky položíme na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 8 minut.
  3. Ještě horké perníky po upečení potřeme rozšlehaným vejcem a necháme je do druhého dne odležet. Poté hrany, které budou nalepeny, lehce ostrouháme. Budou k sobě lépe pasovat.
  4. Z bílku, citronové šťávy a moučkového cukru ušleháme v hlubší misce polevu. Poleva by měla být lesklá, polotuhá hmota. Pokud je příliš tekutá, přidáme moučkový cukr.
  5. Hotovou polevou naplníme mikrotenový sáček. V rohu sáčku ustřihneme malou dírku, a mírným zmáčknutím sáčku polevu vytlačíme. Zdobíme jednotlivé díly chaloupky, které odložíme na suché místo.
  6. Zaschlé dílky slepíme dohromady. Nejprve čelní strany a boky chaloupky, poté nalepíme střechu a necháme asi hodinu pořádně zatuhnout a odležet.
Autor:

Podobné recepty

Rebarborový dort

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Minicheesecake

Odlehčený dezert, který vás osvěží.