Pastýřský koláč

Pochutnejte si na bezmasém pastýřském koláči.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

6 PORCE +

Na náplň:

Na kaši:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    337 KCal

    15 %

    14 %

  • Energie

    1409 KJ

    15 %

    14 %

  • Sacharidy

    47,1 g

    54 %

    47 %

  • Vláknina

    10,0 g

    33 %

    33 %

  • Bílkoviny

    14,9 g

    24 %

    22 %

  • Tuky

    6,1 g

    9 %

    9 %

  • nasycené

    2,3 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mrkev, petržel a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli s česnekem nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem, přidáme cibuli a necháme ji krátce orestovat. Poté přidáme mrkev, celer a petržel a za občasného míchání restujeme asi 10 minut dozlatova. Přidáme česnek a jakmile se rozvoní, přidáme protlak, který krátce zarestujeme.
  2. Vmícháme koření a podlijeme červeným vínem, které necháme vyvařit na zhruba třetinu objemu. Poté přidáme drcená rajčata, přisypeme propláchnutou čočku, osolíme, opepříme a podlijeme vývarem. Přiklopíme pokličkou a čočku vaříme do změknutí. Na závěr dochutíme solí, pepřem a směs přendáme do zapékací misky.
  3. Mezitím, co se vaří čočka, připravíme bramborovou kaši. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo, nastrouhaný parmazán a rozmixujeme dohladka. V případě potřeby přidáme mléko.
  4. Připravenou kaši rovnoměrně rozetřeme na čočkovou směs v zapékací misce, vidličkou vytvoříme vzor a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Autor:

Podobné recepty

Borůvkový koláč

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.

Koláčky s rybízem

Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.

Čokoládovo-malinový dort

Kombinace čokolády a malin je neodolatelná.

Jahodové cupcaky

Jahodová sezóna je tady, tak pojďte upéct něco dobrého.

Šikmý vrstvený dezert s ovocem

Tento dezert působí opravdu luxusně.