Ingredience
Postup
- Mrkev, petržel a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli s česnekem nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem, přidáme cibuli a necháme ji krátce orestovat. Poté přidáme mrkev, celer a petržel a za občasného míchání restujeme asi 10 minut dozlatova. Přidáme česnek a jakmile se rozvoní, přidáme protlak, který krátce zarestujeme.
- Vmícháme koření a podlijeme červeným vínem, které necháme vyvařit na zhruba třetinu objemu. Poté přidáme drcená rajčata, přisypeme propláchnutou čočku, osolíme, opepříme a podlijeme vývarem. Přiklopíme pokličkou a čočku vaříme do změknutí. Na závěr dochutíme solí, pepřem a směs přendáme do zapékací misky.
- Mezitím, co se vaří čočka, připravíme bramborovou kaši. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo, nastrouhaný parmazán a rozmixujeme dohladka. V případě potřeby přidáme mléko.
- Připravenou kaši rovnoměrně rozetřeme na čočkovou směs v zapékací misce, vidličkou vytvoříme vzor a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova.