Griliášové hrudky
Ingredience:
- 150 g oloupaných mandlí
- 150 g vlašských ořechů
- olej na potření alobalu
- 120 g krupicového cukru
- 40 g másla
- 1 lžíce medu
- 200 g čokoládové polevy
Pracovní postup:
- Mandle a jádra ořechů nasekáme nahrubo. Alobal potřeme olejem.
- V kastrůlku se silným dnem velmi zvolna rozpustíme cukr. Když začne karamelizovat, přidáme k němu máslo a med a vše mícháme dohladka.
- Do horkého karamelu vmícháme mandle s ořechy. Kastrůlek odstavíme a na alobalu vytvoříme z hmoty pomocí lžíce hrudky.
- Když vychladnou, namočíme je v rozehřáté polevě a necháme zatuhnout. Nakonec je posadíme do papírových košíčků.
Marcipánové kytičky
Ingredience:
- 450 g marcipánové hmoty
- 30 g kandovaných třešní
- 20 g kandovaného zázvoru
- 30 g sušených meruněk
- moučkový cukr na podsypání
- 300 g mléčné čokoládové polevy
- 50 g bílé čokoládové polevy
Pracovní postup:
- Kandované i sušené ovoce pokrájíme na velmi malé kousky. Marcipánovou hmotu rozdělíme na 3 části. Do jednoho dílu zapracujeme třešně, do druhého zázvor, do třetího meruňky.
- Z každého dílu hmoty vymodelujeme asi 30 kuliček a rozložíme je na tácek poprášený moučkovým cukrem.
- Mléčnou čokoládu necháme rozpustit. Postupně v ní po trojicích namáčíme kuličky (vždy od každého druhu jednu) a na pečicím papíru je spojujeme do kytiček.
- Když kytičky ztuhnou, přestříkáme je pomocí malého sáčku rozpuštěnou bílou polevou.
Nepečené indiánky
Ingredience:
- 200 g dětských piškotů
- 50 ml rumu
- 100 g malinového džemu
- 20 g ořechů
Na dohotovení:
- 20 ks kulatých piškotů
- 50 ml vaječného likéru
- 100 g čokoládové polevy
- 50 g bílé polevy
Pracovní postup:
- Piškoty rozdrtíme najemno a zvlhčíme je rumem. Přidáme džem a nastrouhané ořechy a vše zpracujeme na kompaktní hmotu, ze které vytvoříme 20 kuliček.
- Do každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek. Ten vyplníme vaječným likérem a uzavřeme ho celým piškotem. Indiánky necháme v lednici ztuhnout.
- Rozehřejeme čokoládovou polevu a indiánky do ní namočíme. Postavíme je na pečicí papír nebo alobal a necháme zaschnout. Pak je přestříkáme bílou polevou a znovu necháme zaschnout.
Kokosové kuličky
Ingredience:
- 2 vařené žloutky
- 40 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 40 g strouhaného kokosu
Na dohotovení:
- 60 g čokolády na vaření
- 20 g strouhaného kokosu
- 20 g kokosových lupínků
Pracovní postup:
- Vařené žloutky nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme změklé máslo, cukr, rum, kokos a vše zpracujeme na pevnou hmotu. Rozdělíme ji na 30 kousků a z každého uděláme kuličku.
- Polovinu kuliček obalíme ve strouhaném kokosu. Do středu všech kuliček uděláme obrácenou vařečkou malou jamku.
- Čokoládu rozehřejeme a naplníme do malého papírového kornoutku. Jamku vyplníme čokoládou a kuličky, které nejsou obalené v kokosu, ozdobíme na povrchu kokosovými lupínky. Kuličky necháme ztuhnout a naskládáme do papírových košíčků.