Mraky

Těsto těchto dezertů je tak nadýchané, že působí jako mraky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez chladnutí a tuhnutí

Ingredience

20 PORCE +

Těsto:

Náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    325 KCal

    15 %

    14 %

  • Energie

    1361 KJ

    15 %

    14 %

  • Sacharidy

    30,9 g

    35 %

    31 %

  • Vláknina

    0,7 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    4,5 g

    7 %

    7 %

  • Tuky

    20,0 g

    31 %

    29 %

  • nasycené

    7,5 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V hrnci přivedeme k varu 250 ml vody s tukem. Najednou přisypeme mouku a důkladně mícháme, až se hmota začne odlepovat od stěn hrnce. Stáhneme z plotýnky a za občasného míchání necháme zchladnout. Pak přidáme lžičku soli a po jednom zašleháme vejce. Vymícháme hladké polotuhé těsto.
  2. Dva plechy o velikosti 35x25 cm vymažeme tukem, rozetřeme na ně těsto (kraje necháme volné, protože těsto při pečení nabude a vytvoří vlny) a po celé ploše je lehce postříkáme vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 12-15 minut dorůžova. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  3. Do kastrolu nalijeme mléko, přidáme žloutky a mouku, za stálého míchání asi 3 minuty povaříme a kaši necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem v hlubší misce do pěny. Postupně zašleháme moučnou kaši a krém ochutíme rumem.
  4. Méně zvlněnou placku potřeme krémem, poklademe okapanými mandarinkami a na ně přitiskneme druhou placku. Necháme v chladničce ztuhnout a rozkrájíme na kousky.
Autor:

Podobné recepty

Tvarohový tunel

Naplňte tento dezert vaším oblíbeným ovocem.

Rebarborový páj

Hurá, rebarborová sezóna je tady.

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.