Medovník
Díky tomuto receptu se naučíte upéct ten nejlepší medovník.
Vaření 90 min
bez chladnutí, tuhnutí a odležení
Postup
- V kastrolu rozpustíme máslo společně s cukrem a medem. Plamen vypneme a vmícháme vejce, mouku a jedlou sodu. Poté znovu zahříváme za stálého míchání asi 5 minut. Odstavíme a těsto ihned naneseme a rozetřeme na pečicí papíry do šesti předkreslených kol (24 cm). Každý plát pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut. Po upečení sundáme korpusy s papíry z plechů a necháme vychladnout.
- Změklé máslo vyšleháme za postupného přidávání kondenzovaného mléka na hladký krém.
- Vychladlé pláty přendáme postupně z papíru na vál (nebo prkýnko) a zakrojíme je např. dle spodního dílu dortové formy na kulaté korpusy o průměru 24 cm. Slepíme je na sebe připraveným krémem, kterým potřeme i povrch dortu (část ponecháme na dozdobení).
- Odkrojky z korpusů rozmixujeme a smícháme s najemno nastrouhanými ořechy. V připravené směsi obalíme boční strany dortu. Zbylý krém dáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a ozdobně ho nastříkáme po obvodu dortu. Moučník necháme zatuhnout v chladničce.
- Jablka omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky a vykrojíme jádřince. Pak je nakrájíme na tenké měsíčky a pokapeme citronovou šťávou. Do kastrůlku nalijeme 200 ml vody. Přisypeme kurkumu a cukr a přivedeme k varu. Přidáme jablka a krátce povaříme. Poté je scedíme a necháme okapat a vychladnout.
- Do středu dortu postavíme vyšší kulatou formičku (zachováme tak přesný střed) a od okraje dortu začneme skládat plátky jablek v kruzích lehce přes sebe až k formičce. Její střed vysypeme trochou zbylé ořechové směsi a poté formičku odstraníme. Dort necháme odležet do druhého dne v chladničce.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
814 KCal
37 %
34 %
-
Energie
3407 KJ
37 %
34 %
-
Sacharidy
76,9 g
87 %
77 %
-
Vláknina
1,9 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
9,1 g
14 %
13 %
-
Tuky
52,3 g
80 %
75 %
-
nasycené
30,0 g
-
trans-mastné
1,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Punčové řezy
Vyzkoušejte vylepšené punčové řezy, které chutnají ještě lépe než z cukrárny.
Levandulové lanýže
Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.