Medové řezy
Chutným moučníkem, jehož základem je lahodný med, potěšíte celou rodinu.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 60 min
bez chladnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
329 KCal
15 %
14 %
-
Energie
1376 KJ
15 %
14 %
-
Sacharidy
37,0 g
42 %
37 %
-
Vláknina
1,2 g
4 %
4 %
-
Bílkoviny
4,2 g
7 %
6 %
-
Tuky
17,7 g
27 %
25 %
-
nasycené
9,4 g
-
trans-mastné
0,4 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme med, cukr a máslo. Necháme rozpustit, ale nevaříme. Odstavíme z ohně a přidáme mouku, sodu a vejce. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme plát silný asi 3 mm.
- Pláty přemístíme na plechy vyložené pečicím papírem a povrch propícháme vidličkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout, položíme je na sebe a okraje zakrojíme do roviny. Odkrojky nastrouháme a smícháme s nastrouhanými ořechy. Směs si uložíme stranou a použijeme ji na posypání povrchu řezů.
- Na krém rozpustíme polovinu másla, přidáme cukr, mouku a mícháme do zhoustnutí. Pak zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Povaříme za stálého míchání asi 5 minut. Odstavíme a do teplé směsi zašleháme robotem zbylé máslo a rum. Krém rozdělíme na 5 dílů. Tři díly krému použijeme na slepení korpusů a zbylé dva díly krému rozetřeme na povrch, který na závěr posypeme směsí drobečků a ořechů.
- Řezy uložíme do chladničky ztuhnout a odležet minimálně do druhého dne a před podáváním nakrájíme na porce. Čokoládu rozpustíme na horké vodní lázni, rozetřeme na bublinkovou fólii a přemístíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí fólii odstraníme a koncem obyčejné tužky vytlačíme kulaté otvory. Ozdobu nakrájíme na kousky, které opatrně pomažeme štětečkem velmi tenkou vrstvou medu a řezy ozdobíme.