Linecký mřížkový koláč

Tento tradiční rakouský koláč je nejlepší, když ho necháte do druhého dne rozležet. Ale je těžké to vydržet, víme...

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 80 min

Ingredience

24 PORCE +

Na linecké těsto:

Na náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    242 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    1012 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    35,2 g

    40 %

    35 %

  • Vláknina

    1,7 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    4,9 g

    8 %

    7 %

  • Tuky

    8,7 g

    13 %

    12 %

  • nasycené

    2,8 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mouku prosijeme společně s moučkovým cukrem a kypřicím práškem do pečiva. Přidáme na malé kousky nakrájenou heru, vanilkový cukr, vejce, mléko a propracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet.
  2. Oříšky nastrouháme najemno. Mléko přivedeme k varu, přidáme cukr a oříšky a krátce povaříme. Po vychladnutí vmícháme polovinu nastrouhaných piškotů.
  3. Jahodový džem rozmícháme a přidáme druhou polovinu nastrouhaných piškotů. Obě náplně necháme asi 30 minut odležet, aby se piškotové drobečky nasákly tekutinou, změkly a zahustily náplň.
  4. Z těsta oddělíme jednu třetinu. Zbylé těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm a vyložíme jím pekáček s vyšším okrajem. Náplně střídavě rozetřeme v pruzích po celém povrchu těsta.
  5. Ze zbylé třetiny těsta připravíme prameny a složíme mřížku na koláč. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut.
  6. Po upečení necháme vychladnout na plechu a pak nakrájíme.
Autor:

Podobné recepty

Sladké paštičky

Tento efektní dezert je tak jednoduchý, že se určitě stane vaším favoritem.

Nepečený tvarohový dort s mangovým želé

Chystáte-li rodinnou oslavu, připravte tento krásný a chutný dort.

Pečené koblihy

Domácím koblihám nikdo neodolá.

Rebarborový dort

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.