Linecký mřížkový koláč
Tento tradiční rakouský koláč je nejlepší, když ho necháte do druhého dne rozležet. Ale je těžké to vydržet, víme...
Postup
- Mouku prosijeme společně s moučkovým cukrem a kypřicím práškem do pečiva. Přidáme na malé kousky nakrájenou heru, vanilkový cukr, vejce, mléko a propracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet.
- Oříšky nastrouháme najemno. Mléko přivedeme k varu, přidáme cukr a oříšky a krátce povaříme. Po vychladnutí vmícháme polovinu nastrouhaných piškotů.
- Jahodový džem rozmícháme a přidáme druhou polovinu nastrouhaných piškotů. Obě náplně necháme asi 30 minut odležet, aby se piškotové drobečky nasákly tekutinou, změkly a zahustily náplň.
- Z těsta oddělíme jednu třetinu. Zbylé těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm a vyložíme jím pekáček s vyšším okrajem. Náplně střídavě rozetřeme v pruzích po celém povrchu těsta.
- Ze zbylé třetiny těsta připravíme prameny a složíme mřížku na koláč. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut.
- Po upečení necháme vychladnout na plechu a pak nakrájíme.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
242 KCal
11 %
10 %
-
Energie
1012 KJ
11 %
10 %
-
Sacharidy
35,2 g
40 %
35 %
-
Vláknina
1,7 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
4,9 g
8 %
7 %
-
Tuky
8,7 g
13 %
12 %
-
nasycené
2,8 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Pomerančové řezy
Máte chuť na tento tropický dezert? Tak neváhejte a připravte si ho.
Punčové řezy
Vyzkoušejte vylepšené punčové řezy, které chutnají ještě lépe než z cukrárny.