Křehký jablečný závin

Není nic lepšího pro zpracování letních jablíček, než křehký a neskutečně dobrý domácí závin jako od babičky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

Ingredience

20 PORCE +

Těsto:

Náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    156 KCal

    7 %

    7 %

  • Energie

    653 KJ

    7 %

    7 %

  • Sacharidy

    17,4 g

    20 %

    17 %

  • Vláknina

    1,6 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    2,9 g

    5 %

    4 %

  • Tuky

    7,9 g

    12 %

    11 %

  • nasycené

    2,5 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z mouky, hery, zakysané smetany a jablečného octa vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladnu odležet asi 30 minut.
  2. Jablka oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Zakapeme je citronovou šťávou a promícháme s cukrem, nahrubo nasekanými ořechy, piniovými oříšky, rozinkami, skořicí a strouhankou.
  3. Těsto rozválíme na tenký plát a do středu naneseme jablečnou náplň. Okraje těsta přeložíme z obou stran přes náplň a závin potřeme rozšlehaným vejcem.
  4. Závin položíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout, nakrájíme na porce a pocukrujeme.
Autor:

Podobné recepty

Pečené koblihy

Domácím koblihám nikdo neodolá.

Rebarborový dort

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.