Kokosový dort s Mozartovými bonbony
Kokos, kterého je tento dort plný, provoní celou vaši kuchyni.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
760 KCal
35 %
32 %
-
Energie
3181 KJ
35 %
32 %
-
Sacharidy
58,8 g
67 %
59 %
-
Vláknina
3,8 g
13 %
13 %
-
Bílkoviny
9,6 g
15 %
14 %
-
Tuky
53,7 g
83 %
77 %
-
nasycené
26,0 g
-
trans-mastné
1,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Žloutky vyšleháme s polovinou cukru a vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Obě hmoty spojíme, lehce vmícháme prosátou mouku, nastrouhané pistácie a nakonec rozpuštěné vlažné máslo.
- Těsto naplníme do dortové formy a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme ve formě částečně vychladnout a pak vyklopíme. Po úplném vychladnutí rozkrojíme vodorovně na polovinu.
- Z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustý krém. Za stálého míchání ho necháme vychladnout a pak rozšleháme. Přidáme na malé kousky nakrájené máslo a vyšleháme na hladký krém. Do jedné třetiny krému vmícháme kakao a zbylý krém ochutíme mandlovým likérem.
- Světlý a kakaový krém střídavě nastříkáme na spodní díl korpusu a přiklopíme horním dílem. Celý dort potřeme světlým krémem a necháme ztuhnout v chladničce. Nakonec dort obalíme v kokosových plátcích. Povrch ozdobíme rozkrojenými bonbony a posypeme sekanými pistáciemi.
- Bonbony: marcipánku rozdělíme na tři díly. Do jednoho přimícháme rozehřátou čokoládu, do druhého nastrouhané pistácie a třetí bude mít základní chuť. Z pistáciové marcipánky vyválíme malé kuličky, zabalíme je do čokoládové hmoty a nakonec do světlé marcipánky.
- Uložíme je do chladničky a necháme ztuhnout. Při tvoření kuličky podsypáváme moučkovým cukrem, aby se nelepily. Čokoládu rozehřejeme a ztuhlé kuličky do ní namáčíme a necháme ztuhnout.