Kapr na italský způsob
Smažený kapr s bramborovým salátem? Zkuste to tentokrát na Štědrý den jinak, po italsku. Parmazánová krusta kaprovi sluší a spolu s omáčkou a těstovinami bude zlatým hřebem vánočního menu.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
499 KCal
23 %
21 %
-
Energie
2086 KJ
23 %
21 %
-
Sacharidy
72,8 g
83 %
73 %
-
Vláknina
4,7 g
16 %
16 %
-
Bílkoviny
17,7 g
28 %
26 %
-
Tuky
15,2 g
23 %
22 %
-
nasycené
2,7 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Porce kapra omyjeme (popřípadě seřízneme kůži) a osušíme. Osolíme, pokapeme citronovou šťávou, zakryjeme fólií a dáme do chladničky.
- Na omáčku oloupeme cibuli a česnek a oboje nakrájíme najemno. Bazalku omyjeme a pokrájíme nahrubo. V kastrolu rozpálíme olej, krátce na něm orestujeme cibuli, přidáme česnek a promícháme. Přilijeme pokrájená sterilovaná rajčata a osolíme. Přivedeme k varu, přidáme cukr, polovinu bazalky a zalijeme vývarem. Přiklopíme poklicí a pomalu dusíme. Nakonec do omáčky přidáme zbylou bazalku a ještě krátce podusíme.
- Rohlík nakrájíme na plátky a nasekáme v sekacím strojku. Vzniklou drť nasypeme do mísy, přidáme parmazán, petržel a pomerančovou kůru. Majonézu promícháme se sardelovou pastou (nebo najemno nakrájenými sardelovými řezy) a kapary. Ochucenou majonézu přidáme do mísy a vše rozmícháme na hustou pastu.
- Na každou porci kapra naneseme tenkou vrstvou pasty. Malý pekáček vyložíme pečicím papírem, potřeme olejem a položíme na něj porce ryby. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut dozlatova.
- Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody na skus, scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Promícháme je s omáčkou, rozdělíme na talíře a přidáme pečenou rybu.