Chia puding s jahodami
Ingredience na 5 porcí:
- 150 g čerstvých jahod
- 60 g medu
- 400 ml neslazeného mandlového mléka
- 100 g chia semínek
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 1/2 sáčku cukru s mandlovou příchutí
Pracovní postup:
- Jahody rozmixujeme s polovinou medu a odstavíme.
- Do mandlového mléka zamícháme chia semínka, vanilkový cukr, zbylý med i cukr s mandlovou příchutí a necháme 5 minut nabobtnat.
- Potom pudink promícháme, a pokud je to potřeba, zředíme ho mlékem.
- Potom do skleniček vložíme střídavě puding a jahody. Dáme asi na hodinu do chladničky a podáváme.
Tip: Mandlové mléko je možné nahradit kokosovým mlékem.
Jahodové brownies
Ingredience na 1 pekáč 30 x 20 cm:
- 4 vejce
- 280 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 210 g másla
- 400 g hořké čokolády
- 100 g hladké mouky
- 150 g čerstvých jahod
- 200 g kakaové polevy
Pracovní postup:
- Vejce s krupicovým cukrem vyšleháme do pěny při nízké rychlosti.
- Máslo a čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a metličkou zašleháme do vaječné pěny.
- Nakonec přimícháme mouku a asi třetinou jahod, které jsme nakrájeli na kousky.
- Nalijeme do pekáče vyloženého pečicím papírem (nebo vymazaného a vysypaného pekáče).
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 25 až 30 minut.
- Necháme vychladnout a připravíme si polevu podle návodu.
- Nakrájené brownies ozdobíme čerstvými jahodami a polijeme kakaovou polevou.
Tip: Připravte si brownies den dopředu, bude se lépe krájet.
Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami
Ingredience na 8 kousků:
- 100 g studeného másla
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce + 1 žloutek
- Na krém:
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 250 ml mléka
- 2 lžičky krupicového cukru
- 150 g měkkého tvarohu
- 1 sáček vanilkového cukru
- Na dokončení:
- 200 g čerstvých jahod
- moučkový cukr
Pracovní postup:
- Máslo nakrájíme na kostičky. Mouku odvážíme na vál, přidáme sůl i moučkový cukr a uprostřed uděláme důlek. Do něj vyklepneme jedno celé vejce a žloutek a přidáme na kostičky nakrájené máslo.
- Rukama rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme nejméně na jednu hodinu do chladničky.
- Mezitím si připravíme krém tak, že čtvrt litru mléka nalijeme do hrnce, přidáme cukr a postavíme na mírný plamen.
- V hrnku smícháme pudinkový prášek se zbylým mlékem a ještě než začne mléko v hrnci vřít, vmícháme pudinkovou směs.
- Za stálého míchání přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi dvě minuty do zhoustnutí.
- Pudink necháme vychladnout a průběžně promícháváme.
- Měkký tvaroh smícháme s cukrem a zašleháme do pudinkové hmoty. Necháme v chladu.
- Těsto vyjmeme z chladničky, rozdělíme na osm stejných dílů a vyválíme na placičky. Ty vmáčkneme do formiček na tartaletky, přebytečné těsto odřízneme, propícháme dno a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut na 160 °C dozlatova.
- Vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
- Pak naplníme krémem a poklademe nakrájenými jahodami.
Tip: Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.
Muffiny s jahodami a šlehačkou
Ingredience na 12 kusů:
- Na těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- Na dokončení:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g moučkového cukru
- 150 g čerstvých jahod
Pracovní postup:
- V mléce rozšleháme vejce, přidáme moučkový a vanilkový cukr a po lžicích přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Vzniklé těsto pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce rozdělíme do vymazaných důlků muffinové formy (můžeme je také vyložit papírovými košíčky).
- Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi půl hodiny.
- Necháme vychladnout a pak prokrojíme.
- Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha. Jahody nakrájíme.
- Rozkrojené muffiny plníme šlehačkou i nakrájenými jahodami a přiklopíme.