Doporučujeme

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

  • 17
Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u babičky a díky tvaru připomínajícímu srdce i sladkým ztělesněním lásky. Báječně chutnají jen tak utržené ze záhonku, ale ve společnosti dalších ingrediencí se promění v dokonalý dezert.
Chia pudink s jahodami

Chia puding s jahodami

Ingredience na 5 porcí:

  • 150 g čerstvých jahod
  • 60 g medu
  • 400 ml neslazeného mandlového mléka
  • 100 g chia semínek
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1/2 sáčku cukru s mandlovou příchutí

Pracovní postup:

  1. Jahody rozmixujeme s polovinou medu a odstavíme.
  2. Do mandlového mléka zamícháme chia semínka, vanilkový cukr, zbylý med i cukr s mandlovou příchutí a necháme 5 minut nabobtnat.
  3. Potom pudink promícháme, a pokud je to potřeba, zředíme ho mlékem.
  4. Potom do skleniček vložíme střídavě puding a jahody. Dáme asi na hodinu do chladničky a podáváme.

Tip: Mandlové mléko je možné nahradit kokosovým mlékem.

Jahodové brownies

Jahodové brownies

Ingredience na 1 pekáč 30 x 20 cm:

  • 4 vejce
  • 280 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 210 g másla
  • 400 g hořké čokolády
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g čerstvých jahod
  • 200 g kakaové polevy

Pracovní postup:

  1. Vejce s krupicovým cukrem vyšleháme do pěny při nízké rychlosti.
  2. Máslo a čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a metličkou zašleháme do vaječné pěny.
  3. Nakonec přimícháme mouku a asi třetinou jahod, které jsme nakrájeli na kousky.
  4. Nalijeme do pekáče vyloženého pečicím papírem (nebo vymazaného a vysypaného pekáče).
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 25 až 30 minut.
  6. Necháme vychladnout a připravíme si polevu podle návodu.
  7. Nakrájené brownies ozdobíme čerstvými jahodami a polijeme kakaovou polevou.

Tip: Připravte si brownies den dopředu, bude se lépe krájet.

Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Ingredience na 8 kousků:

  • 100 g studeného másla
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • Na krém:
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 250 ml mléka
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Na dokončení:
  • 200 g čerstvých jahod
  • moučkový cukr

Pracovní postup:

  1. Máslo nakrájíme na kostičky. Mouku odvážíme na vál, přidáme sůl i moučkový cukr a uprostřed uděláme důlek. Do něj vyklepneme jedno celé vejce a žloutek a přidáme na kostičky nakrájené máslo.
  2. Rukama rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme nejméně na jednu hodinu do chladničky.
  3. Mezitím si připravíme krém tak, že čtvrt litru mléka nalijeme do hrnce, přidáme cukr a postavíme na mírný plamen. 
  4. V hrnku smícháme pudinkový prášek se zbylým mlékem a ještě než začne mléko v hrnci vřít, vmícháme pudinkovou směs.
  5. Za stálého míchání přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi dvě minuty do zhoustnutí.
  6. Pudink necháme vychladnout a průběžně promícháváme.
  7. Měkký tvaroh smícháme s cukrem a zašleháme do pudinkové hmoty. Necháme v chladu.
  8. Těsto vyjmeme z chladničky, rozdělíme na osm stejných dílů a vyválíme na placičky. Ty vmáčkneme do formiček na tartaletky, přebytečné těsto odřízneme, propícháme dno a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut na 160 °C dozlatova.
  9. Vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
  10. Pak naplníme krémem a poklademe nakrájenými jahodami. 

Tip: Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.

Muffinky s jahodami a šlehačkou

Muffiny s jahodami a šlehačkou

Ingredience na 12 kusů:

  • Na těsto:
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • Na dokončení:
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g čerstvých jahod

Pracovní postup:

  1. V mléce rozšleháme vejce, přidáme moučkový a vanilkový cukr a po lžicích přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  2. Vzniklé těsto pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce rozdělíme do vymazaných důlků muffinové formy (můžeme je také vyložit papírovými košíčky).
  3. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi půl hodiny.
  4. Necháme vychladnout a pak prokrojíme.
  5. Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha. Jahody nakrájíme.
  6. Rozkrojené muffiny plníme šlehačkou i nakrájenými jahodami a přiklopíme.

  • Vybrali jsme pro Vás