Hovězí maso s houbovou omáčkou

nehodnoceno

Jak si připravit dokonalou houbovou omáčku a k tomu lahodné a měkké hovězí maso? Zkuste to společně s námi krok za krokem.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 140 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    500 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2091 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    12,6 g

    14 %

    13 %

  • Vláknina

    2,4 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    39,0 g

    62 %

    57 %

  • Tuky

    32,5 g

    50 %

    46 %

  • nasycené

    14,2 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Špek nakrájíme na hranolky. Maso očistíme, prošpikujeme kousky slaniny, svážeme provázkem a ze všech stran osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. V kastrolu rozehřejeme olej a opečeme na něm zprudka maso ze všech stran. Pak ho vyjmeme a přisypeme cibuli. Za stálého míchání restujeme, dokud nezezlátne, pak přidáme nakrájené houby a společně opékáme ještě 3 minuty. Poté zalijeme 400 ml vody a přidáme koření s lístečky tymiánu otrhanými od stonků. Do hrnce vložíme maso a dusíme doměkka asi 90 minut. Během dušení maso podléváme podle potřeby.
  3. Hotové maso vyjmeme a dáme stranou. Vzniklou tekutinu dolijeme tak, abychom měli cca 700 ml omáčky, a přivedeme k varu. Hladkou mouku rozmícháme v malém množství vody a pak za stálého míchání přilijeme do omáčky. Na mírném plameni vaříme 15 minut, pak přilijeme smetanu a spolu provaříme ještě 5 minut. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou. Můžeme doplnit např. karlovarským knedlíkem.
Autor:

Podobné recepty

Plněné bramborové knedlíky s červeným zelím

Domácí knedlíky plněné uzeným masem, tahle skvělá klasika je vždycky dobrou volbou.

Vepřová líčka na houbách

Vepřová líčka jsou přehlíženou ingrediencí, která vás nadchne svou jednoduchou přípravou a...

Špekové knedlíky

Knedlíky doporučujeme podávat se zelím a uzeným masem.

Zvěřinová svíčková a bylinkové knedlíčky

Posuňte klasickou svíčkovou na vyšší level.

Podzimní kuře

Podzimní kuře chutná skvěle s bramborovým pyré.