Doporučujeme

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

  • 91
Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho česká obdoba – párek v rohlíku – zažene hlad a při jeho konzumaci se obejdete bez stolu, talíře nebo vidličky s nožem. Takže se dá jíst doslova na pochodu.
Hot Dog

První párky se údajně vyráběly už ve starověkém Řecku, ovšem novodobá historie patří německým uzenářům. Ve Frankfurtu nad Mohanem se párky prodávaly už v roce 1487, tedy ještě dříve, než Kryštof Kolumbus objevil Ameriku.

„Frankfurtský párek z vepřového masa se označuje za praotce párků, o slovo se však hlásí i Vídeň. Ve skutečnosti je zřejmě do rakouské metropole přivezli řezníci právě z Německa,“ říká Vít Morkus z Pražského řeznictví.

Rychlovka na baseball

Také do Spojených států amerických přivezli párky němečtí imigranti a stáli tak u zrodu jedné z kulinářských legend. Není sice jisté, koho prvního napadlo vložit podlouhlou uzeninu do překrojené housky, údajně se však toto občerstvení objevilo v ulicích New Yorku už někdy kolem roku 1860. Dochucené kysaným zelím je tam prodávali prodavači z vozíku.

První stánek s hot dogem si v roce 1871 otevřel německý pekař Charles Feltman na Coney Island a jen během prvního roku prodal této lahůdky 3 684 kusů. 

Hog dogy šly nejvíc na dračku na velkých akcích, jako byla světová výstava v Chicagu roku 1893 nebo na sportovních utkáních. Tuto tradici údajně zavedl majitel týmu St. Louis a německý imigrant Chris von der Ahe.

Kde se vzal název hot dog?

V českém překladu horký pes neevokuje nic, co by si člověk chtěl dát ke svačince. Se psy má však tato dobrota přece jen něco společného. V Německu totiž právě takové dlouhé a tenké uzenině říkali Dachshund neboli jezevčík. A právě toto psí plemeno němečtí imigranti do USA dovezli stejně jako dlouhou uzeninu.

Existují i další legendy, které toto podivné slovní spojení vysvětlují po svém. Podle jedné se název hot dog rozšířil díky komiksu, kde autor namaloval psa přímo do housky. Jiná zase tvrdí, že tak malému občerstvení začali říkat studenti Yale University, když vtipkovali o původu masa.

Jak to bylo v Budějovicích

I Česká republika má svou vlastní variaci na americký hot dog, však ji dobře znáte. K dostání je pomalu na každém rohu, vybrat si můžete mezi kečupem a hořčicí, stojí něco přes deset korun a jmenuje se párek v rohlíku.

K jeho objevu se hlásí město České Budějovice, kde ho začal v roce 1972 prodávat místní řezník Václav Masopust. Nápad si prý dovezl z dovolené ve Španělsku. Svému novému občerstvení proto začal říkat pikador (pikador je zápasník s býky vyzbrojený kopím). Z jihu Čech se pak jeho párek v rohlíku rozšířil do dalších krajů tehdejšího Československa.

Tex Mex Hot Dog

Tex-Mex Hot Dog

Ingredience na 1 porci:

  • 1 žemle na hot dog
  • 1 nožička kvalitního párku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ hrnku konzervované kukuřice
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • ½ hrnku červených fazolí ve slaném nálevu
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce na jemno nakrájené červené cibule
  • ½ hrnku nadrobno nakrájené červené papriky
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Pekáček vyložíme pečicím papírem, rozprostřeme kukuřici, pokapeme olejem, osolíme a opepříme a vložíme na 15 minut do trouby. Nechám vychladnout.
  2. Fazole propláchneme a necháme okapat.
  3. Teplotu trouby snížíme na 180 °C a dáme rozpéct rozkrojenou žemli. Párek ohřejeme.
  4. Vložíme ho do žemle, posypeme kukuřicí, fazolemi, červenou paprikou a červenou cibulí. Ozdobíme zakysanou smetanou a kečupem a na závěr posypeme koriandrem.
New York Hot Dog

New York Hot Dog

Ingredience na 1 porci:

  • 1 žemle na hot dog
  • 1 nožička kvalitního párku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ cibule
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky mletého chilli
  • 1 lžička cukru
  • špetka cayenského pepře
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce hořčice
  • 100 ml whisky
  • 3 lžíce kysaného zelí
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. V pánvi na olivovém oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme skořici, chilli, cayenský pepř a promícháme. Vaříme minutu, pak přidáme cukr a kečup, přilijeme whisky a na mírném plameni vaříme ještě 10 až 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  2. Ve vodě ohřejeme párek a necháme rozpéct rozkrojenou žemli.
  3. Do žemle vložíme párek, na něj navrstvíme kysané zelí a přelijeme cibulovou omáčkou. Ozdobíme hořčicí a na jemno nakrájenou petrželkou.

  • Vybrali jsme pro Vás