Halva z mrkve

Zavítejte s tímto receptem do arabské kuchyně.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 150 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    847 KCal

    38 %

    35 %

  • Energie

    3544 KJ

    38 %

    35 %

  • Sacharidy

    106,6 g

    121 %

    107 %

  • Vláknina

    10,4 g

    35 %

    35 %

  • Bílkoviny

    25,6 g

    41 %

    38 %

  • Tuky

    32,9 g

    51 %

    47 %

  • nasycené

    16,6 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mléko nalijeme do hrnce a svaříme. Mezitím očistíme a na jemném struhadle nastrouháme všechnu mrkev. Nastrouhanou mrkev spolu se skořicí vložíme do mléka a na mírném ohni pomalu vaříme. Během varu musíme mrkvovou hmotu často míchat, aby se nám nepřipálila.
  2. Když se množství mléka zmenší na necelou čtvrtinu, vmícháme najemno umletá kardamomová semena, šafrán rozmíchaný ve lžíci horké vody a omyté rozinky. Při mírném varu dále mícháme, dokud se mléko zcela neodpaří. Pak přidáme máslo a mícháme, až se zcela vstřebá. Nakonec přidáme dvě lžíce medu, cukr a za stálého míchání vaříme ještě asi 8 minut.
  3. Při podávání halvy máme dvě možnosti. Buď ji podáváme teplou v misce, politou smetanou, nebo ji nalijeme do pudinkových misek a necháme vychladnout. Pak ji vyklopíme na talířky, ozdobíme šlehačkou, kompotovaným ovocem a lístky meduňky.
Autor:

Podobné recepty

Borůvkový koláč

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.

Koláčky s rybízem

Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.

Čokoládovo-malinový dort

Kombinace čokolády a malin je neodolatelná.

Jahodové cupcaky

Jahodová sezóna je tady, tak pojďte upéct něco dobrého.

Šikmý vrstvený dezert s ovocem

Tento dezert působí opravdu luxusně.