Ingredience
Postup
- Mléko nalijeme do hrnce a svaříme. Mezitím očistíme a na jemném struhadle nastrouháme všechnu mrkev. Nastrouhanou mrkev spolu se skořicí vložíme do mléka a na mírném ohni pomalu vaříme. Během varu musíme mrkvovou hmotu často míchat, aby se nám nepřipálila.
- Když se množství mléka zmenší na necelou čtvrtinu, vmícháme najemno umletá kardamomová semena, šafrán rozmíchaný ve lžíci horké vody a omyté rozinky. Při mírném varu dále mícháme, dokud se mléko zcela neodpaří. Pak přidáme máslo a mícháme, až se zcela vstřebá. Nakonec přidáme dvě lžíce medu, cukr a za stálého míchání vaříme ještě asi 8 minut.
- Při podávání halvy máme dvě možnosti. Buď ji podáváme teplou v misce, politou smetanou, nebo ji nalijeme do pudinkových misek a necháme vychladnout. Pak ji vyklopíme na talířky, ozdobíme šlehačkou, kompotovaným ovocem a lístky meduňky.