Grilovaná vepřová žebírka s jablečným křenem
Chystáte se grilovat? Inspirujte se naším receptem na šťavnatá žebírka.
Postup
- Vepřová žebírka očistíme, naporcujeme na kousky a osolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Chilli papričku zbavíme semínek, omyjeme a nasekáme na drobno.
- Do misky prolisujeme česnek, přidáme nakrájenou cibuli a chilli papričku. Přilijeme kečup, olej, ocet, med a sójovou omáčku a přisypeme drcená hořčičná semínka. Vše dobře promícháme metličkou.
- Maso vložíme do zapékací mísy a potřeme částí marinády, zbývající marinádu odložíme na později. Žebírka osolíme a opepříme, pak pekáček přikryjeme a necháme maso minimálně 4 hodiny (nejlépe do druhého dne) v lednici marinovat.
- Jablka zbavíme jadřinců a spolu s křenem je oloupeme a nastrouháme na jemno. V misce smícháme křen s jablky a pokapeme je citronovou šťávou. Pak vmícháme cukr a ocet, podle chuti osolíme a dáme do lednice odležet.
- Zbylou marinádu nalijeme do malého hrnce, přivedeme ji k varu a krátce povaříme. Pak hrnec odstavíme a odložíme stranou.
- Žebírka vložíme do vyhřáté trouby pod gril a při 200 °C je opékáme asi 50 minut, nebo je grilujeme na venkovním grilu při středním žáru, dokud není maso měkké. Během opékání potíráme maso převařenou marinádou. Hotová žebírka necháme 5 minut odpočinout a podáváme s jablečným křenem a pečivem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
956 KCal
43 %
40 %
-
Energie
4000 KJ
43 %
40 %
-
Sacharidy
23,3 g
26 %
23 %
-
Vláknina
5,1 g
17 %
17 %
-
Bílkoviny
76,9 g
122 %
113 %
-
Tuky
58,6 g
90 %
84 %
-
nasycené
9,9 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA