Ingredience
Postup
- Česnek prolisujeme do misky, přidáme olej, citronovou šťávu, pepř, pokrájenou mátu a opatrně promícháme.
- Žebírka potřeme připravenou marinádou, dáme do mísy, překryjeme folií a necháme přes noc marinovat v lednici.
- Marinovaná žebírka pak grilujeme za občasného otáčení na rozpáleném grilu 8-10 minut. Podáváme s mátovou omáčkou.
- Mátová omáčka
- Na 4 porce:
- 1 menší cibule
- 4 snítky máty
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce sherry octa
- 100 ml zeleninového vývaru
- sůl
- 50 g zakysané smetany
- čerstvě mletý bílý pepř
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, lístky máty usekáme. V rendlíku zahřejeme olej, přisypeme cibuli a mícháme, dokud nezesklovatí. Zasypeme cukrem a necháme ho roztát. Pak přilijeme ocet a vývar a přivedeme k varu. Přisypeme polovinu máty a vaříme zvolna asi 10 minut. Omáčku necháme lehce zchladnout. Vmícháme do ní smetanu, zbylou mátu a podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme ke grilovanému masu buď vlažnou nebo studenou.