Falafel z mungo fazolí s malým salátem
Karbanátky nemusí být vždy jen z masa. Zkuste třeba tento netradiční falafel z mungo fazolí, který je dokonalou letní večeří.
Vaření 60 min
bez namáčení fazolí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
1537 KCal
70 %
64 %
-
Energie
6432 KJ
70 %
64 %
-
Sacharidy
273,7 g
311 %
274 %
-
Vláknina
34,5 g
115 %
115 %
-
Bílkoviny
58,4 g
93 %
86 %
-
Tuky
15,6 g
24 %
22 %
-
nasycené
2,0 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Suché neloupané mungo fazole nejlépe den předem namočíme do studené vody a necháme přes noc v pokojové teplotě nabobtnat.
- Druhý den namočené fazole scedíme, dáme do hrnce a zalijeme čistou vodou (asi prst nad fazole). Přivedeme k varu, teplotu zmírníme a zvolna vaříme 15–20 minut doměkka.
- Uvařené fazole propláchneme studenou vodou, necháme je oschnout a nasypeme do robotu s noži. Přidáme oloupané stroužky česneku, 1 lžičku soli a koření. Vše rozmixujeme na hustou hmotu, kterou ještě zahustíme strouhankou.
- Z fazolové hmoty tvoříme malé karbanátky, pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut dozlatova.
- Upečené karbanátky rozdělíme na teplé chlebové placky. Přidáme kolečka ředkviček, kousky avokáda a lístky koriandru. Pokapeme jogurtem.