Doporučujeme

Teplé sladkosti podle Dity P. Za recept vyhrajte její kuchařku

  • 2
V sedmém díle seriálu České televize se Dita rozveselí teplým dezertem. Také znáte dobrý recept na horkou sladkost? Pošlete nám ho a vyhrajte kuchařku.

Dita jde s kamarádem Jakubem na kafe a přizná se, že na ni leze "depka". Nemá přítele a bojí se, že skončí jako stoletá nevěsta nebo předobraz Bridget Jonesové. Kamarád proto navrhne utopit žal v teplém cukru a tuku. 

Nejdřív Dita udělá povidlové taštičky podle receptu své babičky, které jí připomenou šťastné chvíle z dětství. Pak nachystá obrácený jablečný koláč s karamelem Tarte Tatin. Normálně se připravuje z listového těsta, Dita jej ale chystá s vlastním těstem, které do sebe nasákne karamel a šťávu z jablek. Teplý koláč se polije zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Receptem na úžasné mlsání bez výrazného ohrožení diety (nebo aspoň bez výrazných výčitek) je koláč známý jako crumble. Je velmi rychlý, protože nemá žádné těsto - skládá se jenom z ovoce a drobenky, do které můžete přimíchat ovesné vločky pro větší křupavost (a dobrý pocit). Ikonou teplých dezertů je čokoládový fondán - bábovička z čokoládového těsta, které je ve středu ještě tekuté a hrne se ven. Dita jej pak ještě dozdobí čerstvými malinami.

Umíte skvělý teplý dezert nebo sladké jídlo?

Jaké sladké jídlo vaříte doma "za odměnu"? Ať už jsou to taštičky, palačinky, lívance, šišky, teplé koláče, knedlíčky, nebo sladká variace na jakékoliv jiné jídlo, podělte se o něj! Pošlete nám ho a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 23. října do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Věra Schmiedtová s receptem na Křupavé okurčičky od Jarči, inspirovat se můžete i švestkovým a fíkovým chutney nebo rybízem v rumu. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Čokoládové bábovičky podle Dity P.

příprava 15 minut, pečení 20 - 22 minut, pro 4 osoby

čokoládová bábovička
  • 300 g tmavé čokolády
  • 200 g másla nakrájeného na kousky + na vymazání
  • 4 vejce
  • 4 žloutky
  • 110 g krupicového cukru
  • 75 g hladké mouky

Deník Dity P.

Kuchařskou show vysílá ČT1 v pátek v 18:25.

1. Předehřeju troubu na 180 stupňů. Do kastrolu dám čokoládu a máslo a na mírném ohni míchám tak dlouho, až se čokoláda rozpustí a je krásně hladká. Vejce i žloutky vyklepnu do mísy, přidám cukr a elektrickým šlehačem vyšlehám do nadýchané směsi. K ní pak přidám prosetou mouku a rozpuštěnou čokoládu s máslem.
2. Máslem vymažu 4 zapékací misky o objemu přibližně 300 ml a rozdělím do nich čokoládové těsto. zapékací misky položím na plech a peču 20 - 22 minut. Nakonec bábovičky opatrně vyklopím a ihned podávám.

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás