Neděle 18. dubna 2021, svátek má Valérie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 18. dubna 2021 Valérie

České koláče s tvarohem a povidly

Kynuté koláče jsou klasikou nejen o Masopustu, ale hodí se ke každé slavnostní příležitosti v Čechách i na Moravě.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 50 min

bez kynutí

Ingredience

20 PORCE +

Těsto:

Náplň tvarohová:

Náplň povidlová:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    227 KCal

    10 %

    9 %

  • Energie

    948 KJ

    10 %

    9 %

  • Sacharidy

    35,6 g

    40 %

    36 %

  • Vláknina

    1,5 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    5,8 g

    9 %

    9 %

  • Tuky

    5,9 g

    9 %

    8 %

  • nasycené

    3,2 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Kvásek necháme na teplém místě vykynout.
  2. Zbylý cukr, prosátou mouku, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek částečně promícháme a pak přidáme rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
  3. Potom těsto zlehka propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme přibližně na 20 dílků a vyválíme kuličky, které naskládáme na pečicí plechy dostatečně daleko od sebe. Necháme na teplém místě znovu kynout asi 15 minut, pak každou kuličku klouby ruky stlačíme a vytvarujeme malou placičku s prohlubní uprostřed, jejíž vyvýšené okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
  4. Tvarohovou náplň připravíme smícháním tvarohu s cukrem, vejcem a vanilkovým cukrem. Povidla rozmícháme se skořicí a rumem.
  5. Na koláčky nastříkáme střídavě povidla a tvaroh a ozdobíme rozinkami. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
  6. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
Autor:

Podobné recepty

Grilované jahody s granittou a čokoládovým krémem

Zní to sice neuvěřitelně, ale grilovat lze i jahody. Může tak vzniknout příjemná sladká tečka,...

Red velvet cupcakes

Red velvet cake původně pochází z jihu USA, světovou proslulost mu ale zajistili šéfkuchaři...

Bebe řezy

K přípravě tohoto jednoduchého nepečeného dezertu nepotřebujete troubu, ale zato se hodí...

Čtenářský recept: Beránek a la Pavlova

Když doma nemáte na svátky formu, můžete se smířit s tím, že se obejdete bez beránka, nebo to...

Čtenářský recept: Velikonoční kringel

Tento recept poslala do soutěže Pečeme na Velikonoce Monika Beranová.

Zobrazit více