České koláče s tvarohem a povidly
Kynuté koláče jsou klasikou nejen o Masopustu, ale hodí se ke každé slavnostní příležitosti v Čechách i na Moravě.
Postup
- Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Kvásek necháme na teplém místě vykynout.
- Zbylý cukr, prosátou mouku, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek částečně promícháme a pak přidáme rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
- Potom těsto zlehka propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme přibližně na 20 dílků a vyválíme kuličky, které naskládáme na pečicí plechy dostatečně daleko od sebe. Necháme na teplém místě znovu kynout asi 15 minut, pak každou kuličku klouby ruky stlačíme a vytvarujeme malou placičku s prohlubní uprostřed, jejíž vyvýšené okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
- Tvarohovou náplň připravíme smícháním tvarohu s cukrem, vejcem a vanilkovým cukrem. Povidla rozmícháme se skořicí a rumem.
- Na koláčky nastříkáme střídavě povidla a tvaroh a ozdobíme rozinkami. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
- Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
227 KCal
10 %
9 %
-
Energie
948 KJ
10 %
9 %
-
Sacharidy
35,6 g
40 %
36 %
-
Vláknina
1,5 g
5 %
5 %
-
Bílkoviny
5,8 g
9 %
9 %
-
Tuky
5,9 g
9 %
8 %
-
nasycené
3,2 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Levandulový dort
Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.