Bramborový koláč se zeleninou
Slané koláče jsou sice v české kuchyni trochu „popelkou“, ovšem vy to můžete změnit právě teď. Stačí vám takhle báječná kombinace různých druhů zeleniny a pár dalších ingrediencí, které určitě máte doma.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
249 KCal
11 %
10 %
-
Energie
1042 KJ
11 %
10 %
-
Sacharidy
26,5 g
30 %
26 %
-
Vláknina
2,7 g
9 %
9 %
-
Bílkoviny
6,3 g
10 %
9 %
-
Tuky
12,6 g
19 %
18 %
-
nasycené
7,2 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Nejprve si připravíme těsto. Brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme najemno nebo rozmixujeme. Nastrouhané brambory smícháme s hladkou moukou, žloutky a máslem a dochutíme solí. Vypracujeme těsto, kterým vyložíme vymazanou koláčovou formu.
- Cuketu, rajče a pórek důkladně omyjeme a vše nakrájíme na kolečka. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Koláč poklademe nakrájenou zeleninou, posypeme solí, černým pepřem a tymiánem.
- Do zakysané smetany rozklepneme vejce a vidličkou je rozšleháme. Smetanovou směs nalijeme na koláč.
- Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 40 minut při 200 °C. Servírujeme teplý i studený.