Z Braníku na Petřiny za tři minuty, projeďte se zrychleně linkou číslo 2

  • 4
Koordinátor Pražské integrované dopravy ROPID rozjel nový projekt, ve kterém nabízí záznam jízdy z kabiny řidiče tramvaje. V pilotním videu, na které se můžete na iDNES.cz podívat, zveřejnila společnost zrychlený záznam z trasy tramvajové linky číslo 2 mezi Braníkem a Petřinami.

Běžně řidičům tramvajové linky číslo 2 trvá jízda z Nádraží Braník na Sídliště Petřiny 45 minut, ale díky editačnímu kouzlu si stejnou trasu můžete projet za tři minuty.

Přesto není tato trasa tou nejdelší v Praze. Tou jezdí linka číslo 10, které z konečné na Sídlišti Ďáblice do konečné na Sídlišti Řepy trvá jízda 73 minut.

Záznamy z tramvajové kabiny připravil ROPID ve spolupráci s Královstvím železnic a najít jej můžete i na facebookové stránce organizátora dopravy. V budoucnu projekt nabídne záběry také z jízd dalších tramvajových linek.

Podobné záznamy z kabin řidiče v posledních letech nabízejí na sociální síti YouTube samotní zaměstnanci dopravního podniku. Jedním z nich je Josef Chodounský, který v prosinci zveřejnil video se záchranou ztraceného chlapce.

Od nového roku ale dopravní podnik zavedl nová pravidla v pracovním řádu, která nedovolují používat osobní nahrávací zařízení během pracovních jízd. Důvodem je především ochrana osobních údajů Pražanů zachycených ve videích.

Na zpravodajském serveru iDNES.cz se můžete podívat na svět také očima mašinfíry, kde naleznete též zrychlené záběry z různých tratí.