ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zaměstnankyně finančního úřadu ignorovala výstrahu, z Itálie se vrátila nakažená

  • 448
Na Finanční úřad v Praze 10-Vršovicích docházela zaměstnankyně, která byla nakažena novým typem koronaviru. V karanténě skončilo 24 úředníků. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jela do Itálie v době, kdy vláda vyjíždění do rizikové oblasti nedoporučovala.

„Mám informaci od hygieniků, že jsou případy zaměstnanců Finančního úřadu, kteří byli pozitivně testováni. Nerespektovali doporučení nevyjíždět do Itálie, přesto to riskli a chodili do práce,“ řekl České televizi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Pracovnice finančního úřadu pro Prahu 10 nakažená koronavirem nastoupila do práce v pondělí 2. března po návratu z dovolené v oblasti, která podle mluvčí Finanční správy Zuzany Mašátové v tu dobu ještě nebyla zařazena mezi rizikové. 

Následně se u ženy objevily zdravotní problémy, takže v pátek 6. března už nešla do práce a oslovila hygieniky. Testy potvrdily výskyt koronaviru u úřednice v neděli 8. března večer. Ve spolupráci s hygieniky byli vyhledáni pracovníci úřadu, kteří se s ženou dostali do kontaktu, a byla jim hned nařízena domácí karanténa. Celkem se jedná o čtyřiadvacet lidí.

Provoz úřadu by v nejbližší době neměl být omezen, nakažení zaměstnanci nepřicházeli do kontaktu s veřejností.

„Na základě nařízení hygieny byly prostory dezinfikovány a pokud mám zprávy, tak ti lidé nepřišli do kontaktu s veřejností. Úřad bude normálně v provozu,“  řekla iDNES.cz Mašátová.

Finanční správa doporučuje lidem, aby kvůli aktuální situaci kolem koronaviru komunikovali s finančními úřady hlavně na dálku. „Daňové přiznání a jiné formuláře lze podat elektronicky nebo poštou bez nutnosti návštěvy příslušného úřadu,“ sdělila Mašátová.

,