VIDEO: Na Strakonické vznikl skoro šestikilometrový pruh pro autobusy

  • 15
O tři dny dříve se podařilo po rekonstrukci zprovoznit pražskou Strakonickou ulici v úseku od křižovatky s Mezichuchelskou po autobusovou zastávku Malá Chuchle. Skončila tak druhá fáze její rekonstrukce, v rámci níž vznikl netypický 5,7 kilometru dlouhý vyhrazený pruh pro autobusy a záchranáře.

Původně měla být Strakonická plně zprovozněna od soboty 26. listopadu. Kvůli stavbě nového jízdního pruhu pro MHD tam několik měsíců stála auta v dopravních špičkách v kolonách. Práce pro TSK provedla firma Porr.

První etapa rozšíření silnice o vyhrazený pruh pro MHD začala v loňském roce a dokončena byla letos na jaře. Následně začala několikaměsíční oprava Barrandovského mostu. Na konci července pak začala druhá etapa rozšiřování Strakonické ulice. Nový pruh bude vyhrazen nejen pro autobusy, ale také vozy taxi, záchranáře a městskou policii.

„Dnešním dnem otevíráme nejdelší bus pruh v Praze o délce 5,7 kilometru bez přerušení. Jedná se o jeden z největších projektů podpory autobusové dopravy, který kdy byl v metropoli realizován. Vytíženou výpadovku čeká celkově plynulejší doprava, řidiči aut budou mít více místa ve dvou komfortních jízdních pruzích s novým povrchem,“ uvedl dosluhující primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Po Strakonické jezdí 17 autobusových linek pražské integrované dopravy (PID) - čtyři jsou městské a 13 příměstských, a mezi 07:00 a 08:00 projede ve směru do centra 63 autobusových spojů. V ranní špičce využije při cestě do centra autobusy zhruba sedm tisíc cestujících.

Při rozšíření byla vybudována opěrná zeď, přeloženy inženýrské sítě, v odstavném pruhu byla vybudována nová konstrukce vozovky a uloženy nové žulové obrubníky. V celém úseku silničáři položili nový povrch ve všech jízdních pruzích a přibylo nové dopravní značení.

,