Vedoucího oddílu viní ze zneužívání, podle spisu fotil nahou skautku v kukle

  • 46
Obžalobě z pohlavního zneužití a vydírání nezletilých skautek čelí u Městského soudu v Praze absolvent policejní akademie D. R. Podle spisu v minulosti jako vedoucí skautského oddílu fotil a osahával nezletilé dívky. Muži nyní hrozí pět až dvanáct let vězení.

K prvnímu útoku došlo podle státní zástupkyně v noci na 21. srpna 2015 v jednom z pražských bytů během noclehu na skautském výletě.

„Tak já se ti to snažím dělat romantický,“ řekl podle spisu obžalovaný muž dívce, kterou podle spisu osahával, sahal jí na ňadra nebo ji líbal.

Poškozená chovala k obviněnému velkou důvěru a neočekávala z jeho strany cokoli závadového. Nebyla tedy schopna v dané chvíli na vzniklou situaci adekvátně reagovat,“ uvedla státní zástupkyně. Nepříjemná zkušenost podle obžaloby poznamenala psychiku tehdy třináctileté poškozené. 

K útoku na další dívku došlo podle spisu 6. srpna 2018 v jednom z pražských hotelů, kde se konalo focení pro skautskou organizaci.

Stání zástupkyně uvádí, že obžalovaný dívku zamkl na pokoji, nasadil jí na hlavu kuklu a přinutil ji k focení pornografických snímků, a to přesto, že dívka plakala a opakovaně ho prosila, aby ji nechal odejít.

„Obviněný byl vůči poškozené výrazně starší, silnější a představoval pro ni v rámci skautské hierarchie autoritu,“ vysvětlila žalobkyně, proč se oběť zmíněnému jednání podrobila. Obžaloba též tvrdí, že D. R. slečnu vydíral.

„Pohrozil, že jestli o focení někomu řekne, její nahé fotky zveřejní. Obviněný totiž jakožto absolvent policejní akademie, expert na bezpečnost, dlouholetý vedoucí skautského oddílu a školitel v oblasti sexuální výchovy velmi dobře věděl, že by případné oznámení poškozené vedlo k jeho trestnímu stíhání,“ shrnuje státní zástupkyně.

Zvlášť zranitelná oběť

O stavu obětí dnes dopoledne vypovídal například psycholog Štěpán Vymětal. Jedna z dívek je podle něj obzvlášť zranitelná, a proto ji nedoporučil vyslýchat. Státní zástupkyně zdůraznila, že právě tato dívka trpí postraumatickou stresovou poruchou. 

Vedoucí skautského oddílu všechna obvinění odmítá. „Pravda leží v detailech, kterými se policie a státní zastupitelství odmítlo zabývat,“ zdůraznil D. R.

Ten spolu s týmem svých čtyř obhájců podal námitku podjatosti na předsedkyni senátu Janu Miklovou. Ta ji zamítla, ale obhajoba ji zopakovala.

Obhájcům obžalovaného se nelíbí třeba gesta či poznámky předsedkyně senátu a dvou přísedících. „Jsem člověk empatický a sleduji vaše neverbální reakce,“ sdělil D. R. Od soudu prý očekával spravedlnost a čest, které se mu ale nedostává. Rozsudek v případu zatím nepadl, hlavní líčení nadále pokračuje.

,