Pohřešovaná Valerie (vlevo) a její obviněná babička Soňa K. u soudu 4. 3. 2019

Pohřešovaná Valerie (vlevo) a její obviněná babička Soňa K. u soudu 4. 3. 2019 | foto: iDNES.cz

Policie stíhá sociální pracovnici, která si nevšimla zmizení malé Valerie

  • 33
Policisté obvinili sociální pracovnici z Prahy 8, která podle nich nedostatečně dohlížela na péči o šestiletou Valerii. Dívka byla svěřená do péče babičky Soni K., která však dítě surově bila a týrala. Kvůli nedbalosti sociální pracovnice si ani nikdo nevšiml, že dítě zmizelo. Babička dívky si už odpykává osm let vězení za týrání a opuštění dítěte, které je dosud pohřešované.

Tři roky vězení nyní hrozí pracovnici z Oddělení sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) z Prahy 8. Podle serveru iRozhlas.cz žena při kontrole dětí v domácnosti poručnice nepotřebovala holčičku vidět.

„Byla obviněna jedna osoba z maření úkolů úřední osoby z nedbalosti. Z našeho pohledu nedocházelo k plnění povinností té úřední osoby tak, jak by si své úkoly měla plnit. Na základě toho došlo k tomu, že si nikdo nevšiml, že Valerie je půl roku nezvěstná,“ oznámila serveru iRozhlas.cz státní zástupkyně Iva Brücklerová, která případ dozoruje.

Podle policistů si sociální pracovnice během kontroly na jaře v roce 2018 vystačila s vysvětlením babičky dětí Soni K., že je Valerie ve školce. Tu přitom příbuzní viděli naposledy před Vánoci v roce 2017, od té doby je nezvěstná. 

Tehdy dvaašedesátiletá Soňa K. byla v létě 2019 obviněna z týrání a opuštění dítěte a nyní si odpykává osmiletý trest ve věznici s ostrahou.

Podle rozsudku Soňa K. nejpozději před Vánocemi 2017 zanechala tehdy šestiletou dívku na nezjištěném místě. Předtím ji rok a čtvrt týrala, stejně jako jejího bratra.

Valerii a její tři starší sourozence dostala do péče poté, co zemřel jejich otec a matka se o ně nedokázala postarat. Sourozenci u soudu vypověděli, že babička Valerii často bila, poutala ji k topení a nedávala jí najíst, protože zlobila. 

Soňa K. jakoukoli trestnou činnost popírala a zmizení dívenky vysvětlovala tím, že ji odvezla za tetou do Německa. Trvala na tom, že se o děti starala dobře. Soudy tomu však neuvěřily.

Podle verdiktu babička děti tahala za vlasy a uši, házela s nimi o zeď a o zem, nechávala je hodiny klečet a nadávala jim. Valerii pak bila pěstí do obličeje, roztahovala jí nohy do provazu nebo ji připoutávala k záchodové míse, kde dívku nechávala ve tmě a bez možnosti pohybu.

Sourozence nutila, aby Valerii také ubližovali. „Znalci to označili až za projevy sadismu,“ poznamenal již dříve k počínání poručnice soudce.

,