Po soše krále v Poděbradech šplhali dva mladíci, musí zaplatit škodu

  • 9
Policie ukončila vyšetřování loňského poškození sochy Jiřího z Poděbrad na náměstí v Poděbradech. Viníky jsou dva mladíci, kteří lezli na vrchol podstavce. Trestu za výtržnictví unikli, budou ale muset zaplatit desetitisícovou škodu.

Dvojici mladíků na Jiřího náměstí zachytily kamery brzy ráno 5. října. Nejdříve přelezli kovový plot a poté šplhali po podstavci sochy, která patří mezi kulturní památky.

Strážníci díky záběrům pachatele identifikovali, ale protože se cena za opravu vyšplhala na necelých 10 tisíc korun, bylo jejich jednání překvalifikováno na trestný čin a věcí se začali zabývat policisté.

„Jeden z mužů celou vahou stoupal a lezl po soše panoše a stál na jeho hlavě. Poté, co vylezl až na samotný vrch pomníku ke koni, přitáhl se za nohy koně a při tom sochu poškodil. Konkrétně odlomil část záhybu draperie na levé ruce štítu figury, ohnul kovové pero na čapce a urazil část rohu na nároží hlavice soklu sochy,“ popsala mluvčí nymburské policie Petra Potočná.

Policie mladíky podezřívala z trestných činů výtržnictví a poškození cizí věci. 

Oba se přiznali a souhlasili se zaplacení škody. Policisté proto jejich trest odložili.

„Vzhledem k této skutečnosti a jejich předchozí bezúhonnosti navrhl policejní inspektor státnímu zástupci podmínečné odložení podání návrhu na potrestání,“ dodala Potočná.