Parkovací dům ve Slaném stojí na křižovatce ulic Palackého a Třebízského. | foto: ČTK

Kladenský soud znovu projedná kauzu parkovacího domu ve Slaném

  • 2
Kladenský soud se bude znovu zabývat parkovacím domem ve Slaném, který nemá dodavatelem slibované parametry. Vydání zaparkovaného auta podle města trvá déle, než by mělo. Město mělo zaplatit skoro 90 milionů, uhradilo jen 50 milionů korun a pozastavilo splácení.

Soud v Kladně loni v prosinci rozhodl, že smlouva na stavbu slánského parkovacího domu sice neplatí, město ale dům převzalo a mělo za něj doplatit firmě přes 30 milionů korun. Město se proti rozsudku odvolalo, podle něj nebylo dílo řádně provedeno. 

Uznána byla také jeho stížnost na postup znaleckého ústavu, který určoval hodnotu díla, což dnes potvrdil i revizní znalecký posudek. „Věc se vrací soudu prvního stupně k dalšímu řízení,“ uvedla dnes soudkyně Hana Lojkásková.

Zástupci města od začátku u soudu poukazují na možnou neplatnost smlouvy, protože v minulosti radnice nedodržela postup a proces uzavření podle zákona o obcích. Soudkyně Lojkásková dnes potvrdila, že smlouva je absolutně neplatná. Obě strany sporu vyzvala, podobně jako to už dříve učinila kladenská soudkyně, aby se dohodly na kompromisu a uzavřely dohodu o ceně.

Parkovací dům funguje ve Slaném od roku 2013, má kapacitu skoro 150 míst, vybudování stálo přes 86 milionů korun. Město jej původně mělo splácet do roku 2017. O dalším provozu slánského městského parkovacího domu rozhodne nové zastupitelstvo na některém z nejbližších jednání. Provoz domu je dlouhodobě ztrátový.