Historická čekárna na nádraží v Roztokách a její okolí prošlo nákladnou opravou.

Historická čekárna na nádraží v Roztokách a její okolí prošlo nákladnou opravou. | foto: Ministerstvo dopravy

Historická čekárna v Roztokách je opravená, cestu k ní lemují malby dětí

  • 1
Roztoky u Prahy se dočkaly obnovy historické budovy letní čekárny. Ta získala zpět svou původní podobu z roku 1911. Na nádraží přibylo také bezbariérové nástupiště, prodloužil se i podchod k muzejnímu areálu. Náklady na rekonstrukci dosáhly přibližně 408 milionů korun. V budoucnu by mohl v Roztokách vyrůst také parkovací dům.

Oprava nástupišť začala minulý rok v únoru.

„Na všech nástupištích jsme vybudovali zcela nové zastřešení,“ uvedl Petr Hofhanzl ze Správy železnic. Původní podchod už nevyhovoval a chyběl také bezbariérový přístup. Proto vznikl nový podchod s výtahy, které poslouží nejen lidem se zhoršenou pohyblivostí, ale také matkám s kočárky.

Navíc je podchod prodloužený rovnou k roztockému muzeu, což podle středočeského radního pro kulturu Václava Švendy podpoří jeho rozvoj. Letos muzeum otevřelo například archeologickou expozici s pravěkými exponáty, holografickými projekcemi i počítačovými perspektivami.

Letní čekárna u nádražní budovy získala obnovou podobu z doby svého vzniku, tedy z roku 1911. Také nyní zvolená barva odpovídá původnímu odstínu, jehož vrstvu se podle ministra dopravy Martina Kupky podařilo najít. Zajímavostí jsou zde například historické luxfery, ale i původní dlažba.

V severní části čekárny byly dlouhodobě nepoužívané toalety, na jejich místě zřejmě v budoucnu vznikne kavárna nebo obchod s občerstvením. Podle starosty Roztok Jana Jakoba by v nedaleké budoucnosti mohla na obnovu nádraží navázat stavba parkovacího domu.

Na zeď podchodu směrem k muzeu místní Sdružení Roztoč podle návrhů dětí z výtvarného kroužku vytvořilo graffiti, jeho ústředním motivem jsou Roztoky a trať Praha - Drážďany.

,