Strakonická ulice v Praze

Strakonická ulice v Praze | foto: ČTK

Strakonickou ulici v Praze rozšíří o jeden pruh, bude vyhrazený autobusům

  • 44
Praha získala stavební povolení k rozšíření Strakonické ulice o jeden jízdní pruh ve směru do centra. Ten umožní lepší průjezd autobusům v úseku od zastávky Dostihová po Barrandovský most. Nový jízdní pruh by měl být dokončen nejpozději v roce 2023.

„Vytíženou Strakonickou rozšíříme směrem do centra o jeden jízdní pruh s preferencí pro MHD. Je to ale výhra i pro řidiče v autech, protože vznikem nového plnohodnotného jízdního pruhu se zvýší plynulost dopravy i v těch dalších,“ uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu Adam Scheinherr.

Podle Scheinherra bude projekt koordinovaný s rekonstrukcí Barrandovského mostu, která začala na konci září. 

Více než dva kilometry dlouhý úsek s novým jízdním pruhem má stát přes 350 milionů korun. Už letos by mohla začít stavba a magistrát počítá s dokončením nejdéle v roce 2023.

„V současné chvíli máme pravomocně vydané územní rozhodnutí a stavební povolení, kompletně zpracovanou projektovou dokumentaci ve stupni dokumentace pro výběr zhotovitele a je zahájen výběr zhotovitele. Předpokládáme, že bychom smlouvu o dílo uzavřeli do konce listopadu a práce zahájili ještě v tomto roce,“ dodal Jozef Sinčák, ředitel TSK.

V současnosti jsou na Strakonické dva úseky s omezením. U Zbraslavi probíhá stavba nového mostu, kvůli které je provoz v obou směrech svedený do jednoho pruhu. Hotovo má být v lednu 2021.

Druhé omezení platilo od srpna v oblasti Chuchle, kde byl omezen provoz kvůli opravě podchodu. Toto omezení dnes končí. 

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz