Diskuze

Jízdné zdarma v době smogu lidé nevyužijí, tvrdí odborník na dopravu

Při smogové situaci budou cestující v Praze jezdit v MHD zdarma, rozhodli v pondělí pražští radní. Opoziční ODS a ANO se k opatření staví skepticky, kvůli problému s kapacitou vozů. Podle odborníka na městskou dopravu Tomáše Prouska ale kolaps nehrozí, opatření totiž podle něj víc lidí k MHD nepřitáhne.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

Jízdné zdarma je populismus odpovídající datu rozhodnutí - výročí "Vítězného února".

I kdyby, zcela teoreticky, kapacita MHD stačila, tak je zde řada otazníků. Bude-li doprava "zdarma" v Praze, jak to bude s placením jízdného "za hranicemi Prahy", tedy ve Středočeském kraji. Týká se nejen autobusů, ale i železnice.

Dalším problémem je hustota spojů. Centrem Prahy se jezdí v 8-10 minutových intervalech, některé linky častěji. Na "okraji" jsou ovšem intervaly v lepším případě 30 minutové, v horším případě 60 minut.

Pokud někdo jezdí autem v "půl" a rozváží část rodiny a autobus jede v celou, tak rodina se nebude přizpůsobovat autobusu jedoucím v "celou", čili vstávat minimálně o 30 minut dříve. MHD rovněž nepokryje silniční trasu. Z vlastní zkušenosti vím, že mnohá pracoviště jsou vzdálena 15 minut chůze od zastávky MHD spojů s intervalem 30 minut ...

Tito lidé rozhodně na nabídku MHD zdarma nepřistoupí. Konec konců při desetikorunovém denním jízdném na roční lítačku je to v podstatě zadarmo ? Za desetikačku si pořídíte kafe leda tak ve vlaku Českých drah s mobilním prodejem.

0 0
možnosti
PK

P33a11v25e34l 89K92r84a36l

28. 2. 2019 19:17

Využije, pokud se omezí v době smogu automobilismus.

0 0
možnosti
PK

Nemluvě o tom, že pro značnou část lidi MHD prostě alternativou k autu není.

1 0
možnosti
TZ

Lidé jezdí auty proto, že MHD prostě nefunguje uspokojivě pro velké množství tras a časů. Kdo může jezdit MHD, tak jím jezdí.

Navíc smog je především v topné sezóně - mají ho na svědomí především kkti, kteří v 21. století topí uhlím a dusí přívod vzduchu, osobní doprava využívaná v Praze se pak na smogu podílí minimálně - ostatně většina odjíždějících má relativně moderní auta.

Největší množství prachových částic bylo naměřeno na autobusovém nádraží Florenc - kam auta ani nesmí.

Takže řešením je zákaz tuhých paliv v Praze a vyčištění vozového parku MHD (přechod na LPG/CNG).

2 1
možnosti
PM

Na Florenc auta nesmí, ale leží jednak pod magistrálou a jednak u velkých křižovatek. Lidé si stále něco nalhávají, aby auta ospravedlnili.

0 2
možnosti
PJ

tohle je naprostý nesmysl... kdo chce jezdit autem, tak jezdí, protože je zpohodlnělý a ušetřené penízky na benzin mu jsou ukradené... Praha tím přijde o hodně peněz například od turistů, kterých tu není málo... vyhozené peníze do luftu.. kdyby za ně radši přestavěli pár busů na plyn, udělali by lépe...

1 1
možnosti
RJ

Turisti k automobilovému provozu v Praze přispívají jen minimálně. Většina jich přiletí letadlem, přijede vlakem nebo autobusem.

0 0
možnosti
PL

Ti co jezdí MHD mají roční kupon, ti co jezdí autem, pojedou stejně. Buď mají služební nebo rozvážejí děti. Já znám tedy minimum lidí, co jezdí autem do práce jen tak. U nás i u přítele v práci jedou většinou MHD. Je to rychlejší a nemusíme řešit parkování. A to máme v rodině 3 auta. Jezdíme jen na větší nákupy a pokud máme v ten den lékaře trochu z ruky. Jinak školu a školku máme v dochozí vzdálenosti.

1 1
možnosti
PJ

já znám spoustu lidí, co jezdí jenom tak do práce autem.. a ani mhd zadarmo je od toho neodradí...

2 0
možnosti
JP

Jízdné zdarma je čirý populismus a dopravu v Praze ani chvilkově nevyřeší.

5 0
možnosti
PM

To jsou kecy pořád dokola a výsledek žádný. Za dobu, co Evropa vymýšlí idiotská opatření typu "každé sudé auto", "nejméně 2 lidi v autě", "MHD zdarma" apod. bez valného výsledku, stihla Čína z podstatné části přejít na bezemisní nebo nízkoemisní vozidla, skútry počínaje, přes auta, a autobusy konče. Jde to a je to setsakramentsky znát. Chce to jen chtít a ne pouze kecat a přitom jít pokrytecky na ruku ropné lobby...

1 5
možnosti
Foto

Nevím, kolikrát jste byl v Číně, ale mohu přísežně prohlásit, že vzduch v Pekingu je i na dále "vidět", a to se bavíme o té vyspělejší, jihovýchodní "podkově Číny. Jak to vypadá s ovzduším ve vnitrozemí a na západě země si nepřejte vidět.

4 0
možnosti
PM

Sice se považuji za příznivce veřejné dopravy a odpůrce automobilismu v jeho stávají podobě, ale jsem toho názoru, že jednorázové jízdné zdarma téměř nikoho nepřiláká a pouze zatíží rozpočet. Problém vidím v celkovém náhledu zdejší populace na veřejnou dopravu, který nikdy, co pamatuji, nebyl příliš kladný a sdělovací prostředky tento trend ještě posilují neustálou propagací motorismu. Už jen samotné označení "socka" celkem jasně vypovídá o tom, jak se k veřejné dopravě nezanedbatelná část národa staví. Přitom tatáž část populace mnohdy při přímém dotazu, proč nejezdí veřejnou dopravou, paradoxně argumentuje vysokou cenou, což s označením "socka" jaksi nejde dohromady. Nicméně to svědčí o tom, že jde pouze o výmluvu, že pravý důvod nevyužívání veřejné dopravy tkví v něčem zcela jiném, v pocitu nadřazenosti, v neochotě přizpůsobovat se, v potřebě "ukázat se" před okolím, ve snaze zapadnout mezi "lepší" lidi, v pohodlnosti. Připouštím, že pro jízdu autem mohou být i zcela objektivní důvody (obava před nákazou, jenže k ní může člověk přijít i jinde než v dopravním prostředku), někdy rychlost a operativnost, potřeba převézt náklad apod. Ale takové případy jsou v menšině.

5 3
možnosti
PM

P41e80t31r 73M68a33t80ě88j

26. 2. 2019 13:55

Bohu žel argumenty proti nejsou v menšině. Cena jízdného v případě jízdy dvou osob z jednoho konce města na druhý je o cca 30 procent vyšší než osobním vozidlem. Doba strávená v MHD je v mém případě cca 1 hodina a 40 minut, v osobním vozidle cca 20 minut.

Přestupuji dvakrát, přecházím přes ulici na další spoj a to více jak 300m, vše tahám v rukou.

Jakou mám přidanou hodnotu MHD ????

4 0
možnosti
PO

K většímu používání hromadné dopravy se dá dotlačit pozitivní cestou - že pojede z místa kde jsem, do místa kam potřebuji, v čase kdy chci odjet ...

nebo restriktivní, že bude zakázána jízda osobních aut a vjezd do Prahy. Na to ale Praha, ani okolní obce, nemají ani náhodou kapacity parkovišť - hlavně ve na západ od Vltavy.

5 0
možnosti
  • Nejčtenější

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

První pražský mural na silnici vytvořili studenti, padlo na něj 70 kilogramů barvy

30. května 2024  16:53

Na pražských Vinohradech vznikla první velkoplošná malba na vozovce v Praze. Mural souvisí se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Umí řeč, chce i asistenty, píší o Priskem v Nizozemsku. Sparta ale o nabídce neví

30. května 2024  13:53

Ještě začátkem týdne byl pro zahraniční média spíš jen jedním z adeptů. V posledních hodinách už se...

V Klánovicích vlak srazil člověka, na místě zemřel. Doprava na Kolín stála

2. června 2024  22:11,  aktualizováno  23:05

U vlakové stanice Praha-Klánovice v neděli večer osobní vlak srazil a usmrtil člověka. Informaci...

Na Zličíně srazil vlak člověka, provoz na trati Praha-Hostivice stála

2. června 2024  14:44,  aktualizováno  15:42

Na pražském Zličíně v neděli odpoledne srazil vlak člověka za železničním přejezdu. Muž utrpěl...

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

Najdi si sám. Nedostatek lékařů v Praze je kritický, pojišťovny lidem nepomohou

2. června 2024

Premium Některým pražským městským částem akutně chybí lékaři s volnou kapacitou pro registraci nových...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....