Státní veterinární správa spolu s policisty a celníky našla v pražském Bohdalci nelegální bourárnu masa (28.2.2019) | foto: SVS

Kontrola odhalila v Praze nelegální bourárnu a tunu masa bez dokladů

  • 17
Inspektoři Státní veterinární správy společně s policií a celníky objevili na pražském Bohdalci nelegální bourárnu hovězího masa. Bylo v ní téměř 1,2 tuny masa bez dokladů a označení. Provozovateli nyní hrozí až padesátimilionová pokuta.

„Vzhledem k tomu, že pro provoz bourárny masa neměli provozovatelé potřebné schválení a navíc maso bylo neoznačené a neznámého původu, veterinární inspektoři na místě maso znehodnotili barvou a rozhodli o jeho likvidaci v asanačním podniku,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Kontroloři zakázali provozovateli využívat prostor k porcování masa a jeho následné uvádění na trh. Nalezené maso také ihned znehodnotili.

Inspektoři také zajistili jednoho přepravce s masem, které bylo zrovna připravené k odvozu.

„Provozovateli porcovny a přepravci hrozí za porušení požadavků na bezpečnost potravin uváděných na trh sankce až do výše 50 milionů korun,“ dodal Vorlíček.

Veterinární správa začala s mimořádnými kontrolami na začátku února kvůli kauze porážení nemocných krav na polských jatkách. Zjistilo se, že stovky kilogramů masa se odtamtud dostaly i do České republiky. V některých odebraných vzorcích se našla bakterie salmonely.

Inspekce se začala zajímat i o restaurace poté, co ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) řekl, že některé luxusní restaurace v Praze vydávají polské maso za argentinské. Později ale přiznal, že se záměna polského masa za argentinské neprokázala.

Pražská restaurace U Moťáka se chystá podat žaloby kvůli tomu, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného hovězího masa z nelegálních porážek v Polsku.

Většina masa, ve kterém objevila kontrola salmonelu, už je snězená

26. února 2019