(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Leila Hamdanová pro iDNES.cz

Strážníkům v hlavním městě příští rok zvýší rizikový příplatek

  • 5
Pražská městská policie zvýší strážníkům rizikový příplatek ze současných 6 000 na 7 500 korun. Změna začne platit od Nového roku. Vyšší příplatek dostanou i další zaměstnanci. Průměrný nástupní plat strážníka je asi 36 tisíc korun.

Příplatek se týká strážníků v takzvaném přímém výkonu služby, tedy těch, kteří se pohybují přímo v ulicích. U strážníků v nepřímém výkonu městská policie zvýší rizikový příplatek ze současných 3 000 korun na 3 500 korun. 

„Zaměstnanců městské policie se také dotkne pětiprocentní navýšení platových tarifů v souvislosti s nařízením vlády,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

V současné době je průměrný nástupní hrubý měsíční plat strážníka zhruba 36 tisíc korun, pokud má odslouženo deset a více let, jeho plat dosahuje téměř 40 tisíc korun. 

„K jeho výši pomohly benefity, příspěvek na dopravu a bydlení, rizikový příplatek, příspěvek na stravování, na rekreaci, na penzijní a důchodové připojištění,“ uvedla mluvčí.

Nováčkům pražská městská policie nabízí náborový příspěvek 100 tisíc korun a možnost ubytování zdarma po dobu nástupního kurzu. Průměrná hrubá mzda v ČR ve třetím čtvrtletí činila 31 516 korun.

Hlavní město se dlouhodobě potýká s nedostatkem strážníků. V prvních devíti měsících letošního roku se do výběrového řízení přihlásilo 458 zájemců. Z toho jich úspěšně přijímací řízení absolvovalo 49. „Zájemců k pražské městské policii se hlásí dostatek. Bohužel většina z nich neprojde náročným výběrovým řízením,“ uvedla Seifertová.

Masivní vlnu odchodů zažili strážníci v roce 2011 poté, co kriminalisté zatkli jejich bývalého šéfa Vladimíra Kotrouše za korupci. Tehdy odešlo 300 lidí. V roce 2015 jich muselo několik desítek odejít kvůli požadavku na minimální vzdělání.

Městskou policii zřizuje hlavní město. Náklady na její provoz se ročně pohybují kolem 1,5 miliardy korun.


Témata: Praha, hlavní město